20. Juna 2024.

Sedmi dan Evra: Srbija mora da pobijedi, derbi grupne faze i duel favorita u grupi C

Dah velike utakmice okiva Minhen! Ne igra mitski Bajern, čedo Bavarske i istinski gigant nemačkog i evropskog fudbala. Reprezentacije Srbije i Slovenije spremne su da na Fusbal areni režiraju spektakl za priču na čitavom kontinentu!

Srbi, Slovenci u povećem broju, Hrvati, tek po koji Nemac, iako je domaćin u to vreme kaparisao prolaz u osminu finala, promicali su uz zastave, pesmu i navijačke pokliče. Svega dva sata ranije, posle prvog dodira sa Fusbal arenom, jedan od naših navijača promrmljao je sebi u bradu – ko će napuniti ove tribine?

„Da, biće ovde preko 70.000 ljudi“, rekao nam je jedan od domaćina na stadionu Bajerna.

Ulica, parametar svih najava, nije ostavila znak pitanja na kraju.

Srbija i Slovenija odigraće još jednu utakmice istorije vrednu. Usput i plasmana u osminu finala Prvenstva Evrope 2024, u to niko nema dilemu. Čevrtak, 20. junski dan 2024, od 15,00.

Orlovi imaju skoro jasan put pred sobom: uz tri boda učiniće ključan korak ka izlasku iz grupe!

Zato se početak i kraj priče o sudbini aktuelne generacije kapitena Dušana Tadića i saigrača sveo na jednostavan zadatak – pobedu nad Slovenijom. Ima li šta prostije i jednostavnije u modernom fudbalu od utakmice sudbinskog uloga.

Po principu „ili, ili“!

Poslednjih dana, društvenim mrežama kruži podatak o učinku državnog tima, jugoslovenskog i srpskog, posle raspada velike Jugoslavije, na velikim takmičenjima. Tačno pet pobeda, sve po 1:0!

Pride i jedini izlazak iz grupe, pre 24 godine, pod kapom SR Jugoslavije.

„Nema izgovora, sutra je daleko, Srbija mora da pobedi, sad! Da ne čekamo Dansku i ostale čarolije, neka padnu Slovenci. Bilo makar i tih 1:0 za osminu finala“, izračunao je jedan od navijača na Marijen placu.

Računica je prosta, cilj predvidiv. Čeka se samo moćna ekipa – Piksijeva Srbija ponovo na potezu!

Fudbaleri Italije i Španije dodaće novo poglavlje najvećem rivalstvu u istoriji Evropskih prvenstava (21.00), dok će Engleska i Danska odmeriti snage u drugom kolu grupe C (18.00).

Osim susreta Srbije i Slovenije koji je zakazan za 15.00 časova i koji otvara program sedmog dana Evra, biće odigrane još dve utakmice.

Prvo će duelom Danske i Engleske biti kopmletirana druga runda u grupi C, da bi u večernjem terminu na teren u Gelzenkirhenu izašle selekcije Španije i Italije.

Danska i Engleska žele da poprave utisak 

U Frankfurtu će se sastati dve ekipe koje su u prvim poluvremenima svojih prvih mečeva pokazale zbog čega su važile sa favorite za osvajanje prva dva mesta u grupi.

Osim toga, biće to susret dve ekipe koje su se u drugim poluvremenima već pomenutih utakmica neshvatljivo povukle i dozvolile svojim rivalima da preuzmu kontrolu.

Engleska je uspela da se provuče, Danska nije.

Geret Sautgejt je susretu protiv Srbije pokazao zašto ga engleska fudbalska javnost godinama kritikuje i čeka dan kada će pročitati objavu kojom mu se savez zahvaljuje na saradnji.

Fudbaleri Engleske

Uprkos vođstvu i boljoj igri u većem delu prvog poluvremena, Engleska je ostatak meča provela na svojoj polovini, čekajući kontre i strepeći u završnici.

Tako ne igra glavni pretendent na titulu. Makar ne u prvom kolu grupne faze. 

Uspeli su na kraju Englezi da dođu tri boda, ali će morati mnogo bolje u nastavku, ukoliko žele da “fudbal vrate kući”.

Sa druge strane, Danska je po sličnom scenariju u prvih 45 minuta protiv Slovenije bila dominantan rival, sa odličnom napadačkom šematikom i koncentrisanom odbranom.

U drugom poluvremenu su izgubili posed, kontrolu nad mečom i na koncu – dva boda. Mogli su da ostanu i bez bodova, ali su prošli sa opomenom. 

Igrači Danske

Protiv favorizovane Engleske bi verovatno bili zadovoljni i bodom, ali će im biti potreban mnogo bolji pristup kako bi do njega došli. U suprotnom će im sve stati u poslednjih 90 minuta protiv Srbije, što sigurno žele da izbegnu.

Poslednji susreti

Poslednji susret dve ekipe su odigrale u polufinalu prethodnog Evropskog prvenstva. 

Danska je tada povela golom Damsgarda u 30. minutu, ali je već nakon devet minuta “gordi albion” stigao do izjednačenja nakon autogola Kjera.

Igrali su se produžeci, a plasman u polufinale Engleskoj je doneo Hari Kejn u 104. minutu iz odbitka nakon promašenog penala.

Pre toga su 2020. godine odigrali dva susreta u okviru Lige nacija i Danci su bili uspešniji.

Nakon remija bez golova u Kopenhagenu, Eriksen je postigao jedini gol u drugom meču koji je obeležio i crveni karton Megvajera.

Italija i Španija u borbi za prvo mesto u grupi

Španija je na turnir došla sa velikim brojem mladih igrača, ili onih koji nisu imali veliki broj nastupa za reprezentaciju, zbog čega je i izopštena iz prvog kruga favorita.

Međutim, efikasnost i zrelost koju su pokazali protiv Hrvatske pokazala je da se Španci ne smeju otpisati, iako nemaju kvalitet iz perioda najvećih uspeha.

Za samo 15 minuta su rešili utakmicu protiv takmičarski uvek dobro pripremljene Hrvatske, usled čega su im i porasle šanse za prvo mesto u grupi.

Slavlje fudbalera Španije

Najveću borbu za povlašćen položaj u osmini finale vodiće upravo sa svojim narednim protivnikom i arhineprijateljem – Italijom.

Italija se u prvom kolu namučila sa Albanijom, čiji rani pogodak je ipak anuliran na vreme. Međutim, Italija do kraja nije uspela da postigne gol koji bi utakmicu uveo u mirniju završnicu, zbog čega je u određenim momentima morala da strepi.

Ipak, bili su Italijani smireni tokom većeg dela utakmice u kojoj su se pridržavali zacrtanog plana, pokazavši još jednom da su prava takmičarska ekipa.

Fudbaleri Italije

Evidentno je da ne poseduju individualce koji bi jednim potezom mogli da reše meč, ali to nadomešćuju borbenošću i timskom igrom, zbog čega ih niko sigurno ne želi kao rivala.

Najveće rivalstvo u istoriji Evropskih prvenstava

Italija je sa “crvenom furijom” izgradila verovatno i najveće rivalstvo u istoriji Evropskih prvenstava. Turnir u Nemačkoj biće 11. na kom Italija učestvuje, a susret sa Španijom 20. juna biće čak osmi međusobni duel dve selekcije, s tim što su 2012. godine odigrali dva meča na jednom prvenstvu.

Žreb ih je prvi put spojio u grupnoj fazi 1980. godine (0:0) a zatim osam godina kasnije kada je Italija trijumfovala u meču u grupi sa 1:0.

Na naredni susret čekalo se 20 godina, a ovoga puta su Španci u svom pohodu na drugu titulu bili bolji u četvrtfinalu nakon izvođenja penala.

Četiri godine kasnije su prvo u grupi odigrali 1:1, da bi Španija u finalu ubedljivo sa 4:0 nanela Italiji najteži poraz do sada.

Naredna dva susreta pripali su dvostrukim prvacima Evrope – prvo u osmini finala prvenstva u Francuskoj (2:0), a zatim i u polufinalu pre tri godine nakon penala.

Raspored sedmog dana Evropskog prenstva:
C: Slovenija – Srbija (15.00, Minhen)
C: Danska – Engleska (18.00, Frankfurt)
B: Španija – Italija (21.00, Gelzenkirhen)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare