Za sve oni koji nisu probali ili koji ne znaju, palenta je jedno vrlo zanimljivo jelo, a poreklo vodi iz lepe zemlje Italije. Ona predstavlja jednu izuzetno zdravu namirnicu koja se pravi od kukuruznog griza.
Možete je pronaći u kesicama i raznim pakovanjima i možete je pripremiti na bezbroj načina, a svaki od njih predstavlja zadovoljstvo za sebe.
Palentu bi trebalo da konzumiramo bar jednom nedeljno, jer čisti creva i ubrzava metabolizam, a potpuno je nepotrebno da vam govorimo koliko je zdraviji izbor od pekare.
Recept:
Za jednu porciju stavite 2 dl vode da proključa, stavite kašiku soli i kašiku masti ili ulja. Kad voda provri, sklonite sa ringle i dodajte dve i po kašike palente. Mešajte na nižoj temperaturi dva do tri minuta.
Palenti možete dodati sir, kajmak, laneno seme, semenke suncokreta, ajvar…šta god poželite.
B92.