Kako temperature rastu, naši obroci trebaju biti brzi za pripremu i idealni za uživanje na otvorenom, bilo da je to piknik u parku, ručak na plaži ili večera u dvorištu.
Pasta salate su savršen izbor za ove vruće dane, nudeći kombinaciju hranjivih sastojaka, svježeg povrća i ukusnih dodataka, koji zadovoljavaju sve gurmanske želje.
Predstavljamo ti 3 neodoljiva recepta za pasta salate koje su idealne za ljetno osvježenje. Svaki od ovih recepata je jednostavan za pripremu, pun svježih okusa i savršen za dijeljenje s porodicom i prijateljima. Bilo da voliš mediteranske okuse, kremastu kombinaciju piletine i avokada, ili bogate note tunjevine i artičoka, ove salate će sigurno postati tvoj omiljeni ljetni obrok.
Pridruži nam se u istraživanju ovih recepata i uživaj u laganim, osvježavajućim i ukusnim pasta salatama, koje će te rashladiti i napuniti energijom za sve ljetne avanture!
Mediteranska pasta salata
Sastojci:
- 250 g tjestenine (fusilli, penne ili farfalle)
- 200 g cherry paradajza, prepolovljen
- 100 g feta sira, izrezanog na kockice
- 1 krastavac, narezan na tanke ploške
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 50 g crnih maslina, narezanih na kolutiće
- 1 mali crveni luk, tanko narezan
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika limunovog soka
- So i biber po ukusu
- Svježi bosiljak ili origano za ukras
Priprema:
Skuhaj tjesteninu. Isperi hladnom vodom i ocijedi. U velikoj zdjeli pomiješaj tjesteninu, cherry paradajz, feta sir, krastavac, papriku, masline i crveni luk.
Prelij maslinovim uljem i limunovim sokom. Dodaj so i biber po ukusu. Lagano promiješaj sve sastojke i ukrasi svježim bosiljkom ili origanom.
Posluži hladno.
Pasta salata s piletinom i avokadom
Sastojci:
- 250 g tjestenine (penne ili rotini)
- 200 g kuhanih pilećih prsa, narezanih na trakice
- 1 avokado, narezan
- 1 crvena paprika, narezana na trakice
- 50 g kukuruza iz konzerve, ocijeđenog
- 2 kašike jogurta
- 2 kašike majoneze
- 1 kašika limunovog soka
- So i biber po ukusu
- Svježi korijander za ukras
Priprema:
Skuhaj tjesteninu. Isperi hladnom vodom i ocijedi. U velikoj zdjeli pomiješaj tjesteninu, piletinu, avokado, crvenu papriku i kukuruz.
U manjoj zdjelici pomiješaj jogurt, majonezu i limunov sok. Dodaj so i biber po ukusu.
Prelij umak preko salate i lagano promiješaj. Ukrasi svježim korijanderom.
Pasta salata s tunjevinom i artičokama
Sastojci:
- 250 g tjestenine (fusilli ili penne)
- 1 konzerva tunjevine u maslinovom ulju, ocijeđena
- 100 g cherry paradajza, prepolovljen
- 1 konzerva srca artičoka, ocijeđena i narezana na komade
- 1 crveni luk, tanko narezan
- 1 limun (sok i naribana korica)
- 2 kašike maslinovog ulja
- Svježi peršun, nasjeckan
- So i biber po ukusu
Priprema:
Skuhaj tjesteninu. Isperi hladnom vodom i ocijedi. U velikoj zdjeli pomiješaj tjesteninu, tunjevinu, cherry paradajz, artičoke i crveni luk.
Prelij maslinovim uljem i limunovim sokom, te dodaj naribanu koricu limuna. Dodaj so i biber po ukusu i komadiće feta sira.
Lagano promiješaj sve sastojke i pospi svježim peršunom. Posluži hladno.
Ultra.ba