Hrana sa niskim glikemijskim indeksom je ključna komponenta opšteg blagostanja.
Sporije se vari i apsorbuje, što znači da se duže osećamo siti kada ga pojedemo.
Ishrana bogata ovim namirnicama pomaže u kontroli telesne težine povećavajući osećaj sitosti i smanjujući unos kalorija, a istovremeno stabilizuje nivo šećera u krvi, što je važno za dijabetičare.
Koja hrana pomaže u gubitku težine, održavanju zdravog holesterola i nivoa šećera u krvi?
Nutricionista Varsha Khatri podelila je svoja četiri omiljena izbora sa SheFinds-om.
Mahunarke
Pored toga što imaju prirodno malo zasićenih masti i pune rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, mahunarke su odličan izvor biljnih proteina. Uključivanje mahunarki, kao što su pasulj, slanutak i sočivo, u ishranu može pomoći u smanjenju holesterola i doprineti smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Istraživanja pokazuju da mahunarke mogu oponašati efekte lekova koji ubijaju glad kao što su Ozempic i Vegovi.
Bobičasto voće
Bobice su bogate dijetalnim vlaknima, uključujući rastvorljiva vlakna kao što je pektin. Pektin usporava brzinu kojom se šećer apsorbuje u krvotok, pomažući u kontroli nivoa šećera u krvi.
Zob
Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, ovas povećava sitost. Ovas takođe sadrži beta-glukan, rastvorljivo vlakno za koje se pokazalo da snižava holesterol tako što se vezuje za žučne kiseline u telu.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su dobar izvor vitamina, minerala, zdravih masti i dijetetskih vlakana. Ovi elementi pomažu u kontroli gladi i čine da se osećamo siti, čime se smanjuje mogućnost prejedanja.