Naučnici su otkrili da nedostatak određenog nutrijenta može da bude gori po zdravlje od neke loše navike kakva je, recimo, pušenje.
Na očekivani životni vek utiče mnogo različitih faktora. Neki, kao što su genetika, bolesti i povrede, su van naše kontrole, dok na druge, kao što su ishrana i vežbanje, možemo u velikoj meri da utičemo.
Pušenje je poznato kao jedna od najgorih navika koje možemo da izaberemo za naše zdravlje. Ne samo da je vodeći uzrok kancera pluća u svetu, već može da poveća i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Ali naučnici su otkrili da nedostatak omega-3-masnih kiselina može biti gori po zdravlje od ove navike.
Istraživanja su pokazala da nedostatak omega-3 masnih kiselina u ishrani može skratiti životni vek više od pušenja.
Konzumiranje cigareta skraćuje životni vek za četiri godine, dok nizak nivo omega-3 masnih kiselina, koje se uglavnom nalaze u masnim ribama poput lososa i skuše, može da skrati život za pet godina.
Istraživanje, objavljeno u “American Journal of Clinical Nutrition”, koristilo je statističke podatke Framingamske studije srca (FHS), jedne od najdugovečnijih studija na svetu.
FHS je pružio jedinstven uvid u faktore rizika za kardiovaskularne bolesti i doveo do razvoja Framingamske ocene rizika zasnovane na osam osnovnih faktora rizika: godine, pol, pušenje, lečenje hipertenzije, status dijabetesa, sistolni krvni pritisak, ukupni holesterol i HDL holesterol.
“Informacije sadržane u koncentracijama četiri masne kiseline u crvenim krvnim zrncima bile su podjednako korisne kao i one sadržane u nivoima lipida, krvnom pritisku, pušenju i statusu dijabetesa u predviđanju ukupne smrtnosti. Ovo govori o snazi omega-3 indeksa kao faktora rizika i trebalo bi da ga smatra važnim kao i drugi utvrđeni faktori rizika, možda čak i više”, rekao je koautor studije dr Bil Haris, predsednik Instituta za istraživanje masnih kiselina.
Raniji izveštaj iz 2018. otkrio je da ljudi sa visokim indeksom omega-3 imaju 33 odsto manji rizik od rane smrti. Istraživanje je takođe istaklo da je unos omega-3 u svetu povezan sa različitim očekivanim životnim vekom.
“Interesantno je primetiti da je u Japanu, gde je prosečan indeks omega-3 veći od osam odsto, očekivani životni vek oko pet godina duži nego u Sjedinjenim Državama, gde je prosečan indeks omega-3 oko pet odsto”, dodao je glavni autor studije dr Majkl Mekbarni sa Univerziteta Gvelf u Kanadi.
Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama su:
• riba i drugi morski plodovi (naročito masne ribe kao što su losos, skuša, tunjevina, haringa i sardine)
• orasi i semenke (laneno seme, čia seme i orasi)
• biljna ulja (laneno ulje, sojino ulje i ulje repice).