Želite da smanjite rizik od razvoja hroničnih bolesti i da živite duže dok pomažete planeti?
Jedite biljnu hranu, kažu stručnjaci. Ali to ne znači da možete napuniti tanjir pomfritom, smrznutom vegetarijanskom picom, krofnama i drugim desertima.
Takva ultra-obrađena veganska hrana nije bez rizika, upozorio je dijetetičar Duane Mellor.
“Samo zato što je nešto označeno kao biljno ne znači da je zdravo. Mnoga hrana koja ne sadrži životinjske proizvode, uključujući kekse, čips, slatkiše i bezalkoholna pića, tehnički je biljnog porekla, ali se ne smatra ključnom deo zdrave ishrane”, rekao je on.
Štaviše, jedenje brze biljne hrane dramatično povećava loš holesterol i hipertenziju i može dovesti do povezanih srčanih bolesti i rane smrti, prema novoj studiji koju autori nazivaju „prvom“ koja pokazuje da je ultra-prerađena biljna hrana povezana sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
Konzumacija biljnih proizvoda može biti korisna, delovati kao zaštita od zdravstvenih tegoba, ili može predstavljati rizik – sve zavisi od stepena prerade te namirnice, rekla je jedna od autorki studije Renata Levi, istraživač na Univerzitetu Sao Paulo u Brazilu.
Jedite sveže i smrznuto minimalno obrađeno bilje
Ultra obrađena hrana je podvrgnuta višestrukim industrijskim procesima, a dodaju joj se agensi koji utiču na promenu boje, mirisa, ukusa i teksture.
Namirnice u ovoj kategoriji su formulisane tako da budu izuzetno ukusne za ljudska nepca i često su izuzetno zgodne i zahtevaju malo ili nimalo vremena za pripremu.
“Aditivi i industrijski zagađivači prisutni u ovoj hrani mogu izazvati oksidativni stres i upalu, dodatno pogoršavajući rizike”, dodala je druga autorka studije, Fernanda Rauber.
Prema istraživanjima, ultra-prerađena biljna hrana povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za 5% i rane smrti za 13%. Zaključak istraživača, objavljen u časopisu The Lancet Regional Health – Europe, glasi: “Jedite sveže i smrznute minimalno prerađene biljke”.