12. Juna 2024.

Većina fakulteta u Banjaluci od jeseni očekuje manje brucoša

Kada bi se planirane upisne kvote i ostvarile, u amfiteatre fakulteta banjalučkog Univerziteta od jeseni bi trebalo da sjedne 2.640 brucoša, pa je tako, u odnosu na godinu ranije, konkursom predviđen upis 130 studenata manje.

Uprkos manjem broju studenata, pojedini fakulteti odlučili su da otvore svoja vrata većem broju brucoša u odnosu na prethodnu godinu. Tako će više studenata imati mogućnost da studira na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu, njih 188, Ekonomskom fakultetu (224), Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta (69) i Filozofskom fakultetu (189).

Isti broj studenata kao i na prošlom upisu očekuju Elektrotehnički fakultet (226), Pravni fakultet (160) i Fakultet bezbjednosnih nauka (130).

Iako najveći broj studenata očekuje Medicinski fakultet, pa je tako u konkursu naznačeno da je konkurs raspisan za 575 studenata, u odnosu na lani, broj planiranih brucoša je smanjen za 50.

Takođe, manji broj studenata očekuju i Akademija umjetnosti (114), Mašinski (140), Poljoprivredni (40), Prirodno-matematički (176), Rudarski (35), Tehnološki (67), Filološki (160), Šumarski fakultet (37), kao i Fakultet političkih nauka, koji očekuje 110 brucoša.

Iako je konkursom planiran nešto manji upis studenata, veliko interesovanje kako domaćih, tako i stranih studenata, i ove godine vlada za Medicinski fakultet.

Da su spremni za prijemni ispit koji je zakazan za početak jula, potvrdio je ranije za “Nezavisne novine” Ranko Škrbić, dekan ovog fakulteta.

“Ove godine očekujemo značajan broj stranih studenata. Pored medicine, ove godine imamo zainteresovanost stranih studenata, posebno iz Indije i Indijskog potkontinenta, za studije sestrinstva. Ima čak zainteresovanosti i za master studije”, rekao je on i dodao da ovaj fakultet godinama organizuje pripremnu nastavu za buduće studente.

Milenko Krajišnik, dekan Ekonomskog fakulteta, istakao je za “Nezavisne novine” da je ovaj fakultet  tokom zadnje dvije godine imao rast broja upisanih za otprilike deset odsto.

“U skladu sa našim planovima i u skladu sa inoviranjem i poboljšanjem uslova studiranja, mi očekujemo da ćemo imati blagi rast, bez obzira na sve negativne tendencije u smislu demografije i smanjenog broja srednjoškolaca”, rekao je Krajišnik.

Najveće interesovanje očekuju na smjeru poslovna informatika, koji je nedavno inoviran.

Prema njegovim riječima, studenti sa ovog fakulteta se vrlo lako zaposle, a mnogi počnu raditi dok su još na fakultetu.

Za 17 studenata više raspisan je i konkurs za upis na prvi ciklus studija i na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu, a dekan ovog fakulteta Saša Čvoro kaže da je to povećanje zbog novog smjera koji uvode od nove akademske godine.

“Kao i prošle godine, raspisali smo konkurs za potpuno isti broj studenata na studijskim programima arhitektura, građevinarstvo i geodezija. Što se toga tiče, interesovanje je jako veliko kao i prethodnih godina, pogotovo za arhitekturu, a potom građevinarstvo, a nešto manje interesovanje je za geodeziju. Ono što je novina i na osnovu čega ćemo upisati nešto veći broj studenata jeste novi studijski program dizajn enterijera, na kome primamo ukupno 17 studenata”, rekao je Čvoro za “Nezavisne novine” i dodao da im veliko interesovanje za pripremnu nastavu govori da će popuniti brzo mjesta na arhitekturi i dizajnu enterijera.

Nada se da će i na geodeziji biti veći broj studenata u narednim godinama.

Sa banjalučkog Univerziteta ističu da prijavljivanje kandidata za upis na prvi ciklus studija traje od 24. do 28. juna 2024. godine.

“Na Univerzitetu u Banjaluci prijava kandidata na prvi ciklus studija na svim članicama može se izvršiti i elektronskim putem na portalu upis.unibl.org. Kandidati koji konkurišu elektronskim putem u obavezi su da original dokumenta predaju prilikom upisa”, naveli su oni.

Drugi upisni rok organizovaće članice Univerziteta koje u prvom roku ne upišu planirani broj studenata.

nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare