Ako imate visok holesterol, onda vam je neko, bar jednom u životu savetovao da ne jedete jaja.
Kao rezultat toga, možda ste bili skloniji lošem izboru doručka, a da toga niste svesni, kaže nutricionista Džen Volpol. On dodaje da su mnogi ljudi prilično zbunjeni kada je u pitanju kontrola povišenog holesterola, posebno kada se radi o doručku.
Opcije poput granole, različitih vrsta kaša sa medom ili energetskih pločica dobro deluju, ali ne i ako imate visok holesterol. Prema rečima nutricioniste, sva tri obroka su puna ugljenih hidrata koji se brzo razlažu na glukozu i izazivaju skokove šećera u krvi. Na taj način se oslobađa insulin koji stimuliše stvaranje gustih čestica lošeg LDL holesterola.
“Umesto toga, izaberite opcije bogate omega-3 masnim kiselinama, za koje se zna da povećavaju HDL, dobar holesterol i potencijalno snižavaju LDL holesterol. Losos, avokado, orasi i čia semenke su izvrstan izbor. Suprotno starom verovanju, jaja su takođe dobra opcija. Sadrže dobre masti, proteine i holin, hranljivu materiju koja podržava zdrav prenos holesterola”, zaključuje nutricionista.
Brojne su namirnice koje pomažu u smanjenju masti, a naučnici su izdvojili tri koje imaju najjače dejstvo. To su pasulj, patlidžan i artičoka.
Vlakna, proteini, hlorogena i folna kiselina, ogromna količina korisnih minerala u sastavu ove namirnice pomažu u smanjenju nivoa ukupnog holesterola u plazmi i smanjenju količine lipoproteina male gustine.