30. Maja 2024.

Meteorolozi upozoravaju na “evropski monsun” koji stiže u junu

Evropski meteorolozi najavljuju mogućnost jakih kiša početkom juna, nakon šestog dana u mesecu, dok vazdušna strujanja mogu doneti veoma vlažan vazduh sa mora, nalik monsunu.

Kako navodi meteorolog Pol Blajt na mreži Iks, strujanja će taj vazduh nositi od juga Francuske, preko centralne i istočne Evrope. 

“ECM, GFS, UKMET – svi oni ukazuju na očekivane velike ukupne vrednosti. Ovo bi moglo da izazove određene probleme ako se neki od ovih očekivanih ukupnih vrednosti (ili viši) pojave. Veliki gornji nivo nisko iznad Biskaja, na severu Španije, a zatim i Francuska, verovatno će privući na sever malo vlažnog toplog vazduha, koji će prouzrokovati značajno jaku kišu i grmljavinu nad centralnim delovima kontinenta. Velika Britanija će verovatno osetiti efekte ovoga s vremena na vreme”, napisao je Blajt. 

Ono što interaktivni pregledač globalnih vremenskih podataka pokazuje jeste da on verovatno stiže i do Srbije, a među najpogođenijim može biti Beograd, gde su moguće jake padavine.

O takvoj mogućnosti piše i hrvatski IstraMet, koji najavljuje jaku kišu i navodi da će slično vreme pogoditi ceo region.

Prognoza za juni

Federalni hidrmeteorološki zavod je objavio dugoročnu prognozu za ljetni period (1. juni do 31. avgusta) u BiH.

Prema njihovoj prognozi, temperature u ovom periodu će biti nadprosječne, u odnosu na podatke iz perioda od 1981. do 2010. godine. 

Ipak, kako ističu, očekuje se “svježije ljeto” u odnosu na prethodnu godinu. 

– Prema raspoloživim podacima najveća pozitivna odstupanja u odnosu na normalu očekuju se u mjesecu julu na sjevernim područjima zemlje.

U navedenom periodu nisu isključeni kraći periodi sa prodorima svježijih zračnih masa, sa sjevera Еvrope – rekli su iz FHMZ.

Naveli su da je je broj očekivanih toplih dana u Bosni veći od 61, dok će južnoj Hercegovini biti do 86. 

Iz FHMZ-a ističu da prognoze za padavine nisu precizne kao najavu temperatura tokom ljetnog perioda. 

– Prognozirane ukupne količine padavina tokom ljeta 2024. godine, trebale bi biti manje u odnosu prosječne sume tokom ljetnog perioda. U centralnom i sjevernom dijelu zemlje, naročito u planinskim i pretplaninskim područjima količine padavina bi mogle biti u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Duži sušni periodi su izvjesniji na jugu zemlje, ali trenutno nije moguće utvrditi okvirno vrijeme pojave istih – najavljuju iz FHMZ.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare