28. Maja 2024.

Top 10 namirnica koje povećavaju proizvodnju kolagena

Proteini

Kolagen se sastoji od 19 aminokiselina, koje su osnovni gradivni blokovi proteina. Hrana bogata proteinima, poput organske piletine, govedine i jaja, pruža tijelu sirovine neophodne za stvaranje kolagena.

Biljke bogate aminokiselinama

Biljna ishrana bogata raznovrsnim namirnicama poput kinoe, heljde, sjemena konoplje, chia sjemenki i spiruline obezbjeđuje sve esencijalne aminokiseline potrebne za stvaranje kompletnih proteina, što je ključno za proizvodnju kolagena.

Tamno zeleno povrće

Špinat i kelj su bogati vitaminom C, koji podstiče proizvodnju kolagena. Fitoceramidi prisutni u ovom povrću pomažu u održavanju kožne barijere, zadržavanju vlage i smanjenju bora.

Voće i povrće bogato vitaminom C

Namirnice kao što su paprike, brokule, citrusi i bobičasto voće sadrže vitamin C koji pomaže u pretvaranju aminokiselina u kolagen, čime se održava zdravlje kože.

Riba

Omega-3 masne kiseline u ribi poput tunjevine i lososa smanjuju upalu koja može doprinijeti razgradnji kolagena.

Fermentisana hrana

Tempeh, jogurt, kiseli kupus i kombuha sadrže probiotske bakterije koje proizvode antioksidanse poput superoksid dismutaze, što može pomoći u spriječavanju razgradnje kolagena.

Crveno povrće

Paradajz, paprika i cvekla sadrže likopen, antioksidans koji štiti kožu od sunčevih oštećenja i povećava proizvodnju kolagena.

Orasi i sjemenke

Sjeme bundeve, indijski orah, suncokretovo sjeme, lan i bademi su bogati mineralima poput cinka i bakra, neophodnih za proizvodnju kolagena.

Bijeli luk

Sumpor u bijelom luku neophodan je za proizvodnju kolagena, dok lipoična kiselina i taurin pomažu u obnavljanju oštećenog kolagena.

Narandžasto povrće

Šargarepa i slatki krompir bogati su vitaminom A, koji može pomoći u obnavljanju oštećenog kolagena, prenosi Lepota&Zdravlje.

Glassrpske.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare