Sastojci:
250 g kukuruznog brašna,
250 g glatkog brašna,
pola svježeg kvasca,
pola vrećice praška za pecivo,
kašikica šećera,
200 ml mlijeka,
200 ml vode,
3 kašikice soli,
kašika suncokretova ulja,
2 kašike kukuruzne krupice
Priprema:
Pomiješajte kvasac, šećer i toplo mlijeko pa ostavite sa strane da se aktivira. U zdjeli pomiješajte kukuruzno i pšenično brašno te dodajte so i prašak za pecivo. U smjesu suhih sastojaka dodajte aktivirani kvasac, vodu i kašiku ulja te zamijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu i ruke. Tijesto ostavite u toplom kutku doma, pokriveno krpom ili prozirnom folijom, da se diže oko pola sata. Kad se udvostručilo volumenom, tijesto premijesite i stavite u kalup za pečenje kruha. Ostavite da se tijesto u kalupu diže još 20-ak minuta i zatim po želji pomoću oštrog noža ili žileta zarežite crtice na površini. Posipajte kruh kukuruznom krupicom i stavite peći od 20 do 30 minuta na 180 stupnjeva. Hljeb nakon pečenja ostavite da se ohladi i tek ga onda režite na šnite.
Azra.ba