Hrskavi grah, baš kao i popularan recept za slanutak, ne samo da je ukusan kao grickalica, već čini i hrskav dodatak salatama, kao što je prikazano u ovom receptu.
Ova hrskava salata ne samo da je puna ukusa, već je i bogata proteinima i vlaknima, čineći je zadovoljavajućom i zdravom opcijom za bilo koju priliku. Bilo da je konzumiraš kao grickalicu ili kao dio obroka, ovaj recept će sigurno oduševiti!
Sastojci za hrskavi grah:
- 1 konzerva (velika) bijelog graha
- 1 kašika za’atar začina
- 1 kašika nutritivnog kvasca
- 1 kašičica češnjaka u prahu
- 1 kašičica luka u prahu
- 1 kašika maslinovog ulja
- So (po ukusu)
Sastojci za preliv:
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 2 kašike bijelog balzamičnog octa (alternativa: bilo koji drugi ocat)
- Sok od jednog malog limuna
- So (po ukusu)
- 1 kašičica suvog vlašca
Priprema:
Zagrij rernu na 220°C. Ocijedi i isperi grah, a zatim ostavi da se kratko ocijedi u cjediljki.
U zdjeli, pomiješaj grah sa za’atar začinom, nutritivnim kvascem, češnjakom u prahu, lukom u prahu, maslinovim uljem i solju. Pazi da grah bude ravnomjerno obložen začinima.
Rasporedi začinjen grah u jednom sloju na plehu obloženom papirom za pečenje. Peci oko 25 minuta ili dok ne postane hrskav. Za dodatnu hrskavost, može posuti malo brašna prije pečenja.
U maloj zdjeli, umuti zajedno maslinovo ulje, bijeli balzamični ocat, sok od limuna, so i suvi vlasac dok se dobro ne sjedini. Prilagodi začinjavanje prema ukusu.
Dok se grah peče, pripremi sastojke za salatu. Možeš koristiti razno svježe povrće, kuhani kuskus i tostirane bademe. Nakon što grah postane hrskav i zlatno smeđe boje, izvadite ga iz rerne i pusti ih da se malo ohladi.
U velikoj zdjeli, pomiješaj hrskave leblebije sa izabranim povrćem, kuskusom i tostiranim bademima. Prelij pripremljeni limunov preliv preko salate i dobro promiješaj dok sve ne bude ravnomjerno obloženo.
Posluži hrskavu salatu odmah kao ukusan i hranljiv obrok ili prilog.
Naslovna fotografija: @foodoris_
Ultra.ba