14. Maja 2024.

Ukusne lisnate korpice sa špinatom. Predjelo koje svi obožavaju!

Korpice sa špinatom ćeš najlakše dobiti ako tijesto ubaciš u kalupe za muffine. Naravno, možeš se i poigrati oblicima – samo pazi da ti fil ne iscuri. Fino lisnato sa špinatom napravićeš za manje od sat vremena, ali računaj da će prije pečenja tijesto morati da odstoji u frižideru otprilike pola sata.

Sastojci za lisnate korpice sa špinatom:

  • 1 kašika ulja
  • 1 luk, nasjeckan na sitno
  • 2 čena bijelog luka
  • 120 g krem sira
  • 2 jaja
  • 280 g smrznutog špinata, odleđenog i ocijeđenog
  • 85 g feta sira, mrvljenog
  • 2 kašike svježeg kopra, nasjeckanog
  • 2 kašike korice limuna
  • 1 čajna kašika vode
  • so
  • crni biber
  • sprej za kuhanje
  • brašno
  • 1 list gotovog lisnatog tijesta, odmrznutog u frižideru

Priprema lisnatih korpica sa špinatom:

Zagrij ulje u tavi na srednjoj vatri. Dodaj luk, posoli pa poprži povremeno miješajući dok ne omekša i ne postane staklast, 4 do 5 minuta. Dodaj bijeli luk, miješaj i nakon 30 sekundi skloni sa vatre.

U velikoj zdjeli pomiješaj krem sir i 1 jaje. Umiješaj proprženi luk i bijeli luk, špinat, fetu, kopar i koricu limuna, te začini solju i biberom.

Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljaj list lisnatog tijesta u kvadrat veličine 30×30 centimetara. Izreži na 9 manjih kvadrata 10×10. Svaki kvadrat od lisnatog tijesta stavi u podmazani kalup za muffine. Ostavi ćoškove da vise preko kalupa.

U svaki kalup sa tijestom dodaj oko 2 i pol kašike pripremljenog fila. Presavij krajeve tijesta tako da se spoje u sredini. Stavite u frižider na 30 minuta (ili zamrzni na 15 minuta).

Za to vrijeme zagrij rernu na 200 stepeni.

Umuti drugo jaje u maloj posudi sa 1 kašikom vode i premaži tijesto.

Peci dok tijesto ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju, oko 25 minuta. Pusti da se korpice malo ohlade prije nego što ih izvadiš iz kalupa.

Uživaj!

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare