7. Maja 2024.

Cheesecake od pistacija: Spoj egzotike i klasike

Sastojci:

  • 250 g keksa (po izboru)
  • 100 g maslaca, otopljenog
  • 500 g krem ​​sira, sobne temperature
  • 200 g šećera
  • 3 jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 200 g mljevenih pistacija
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 50 g šećera u prahu
  • 50 g pistacije (za dekoraciju)

Način pripreme:

Zagrijti rernu na 160°C. Pripremiti kalup za tortu promjera 22 cm tako što ćeš dno obložiti papirom za pečenje.

Kekse usitniti u fini prah koristeći blender ili vrećicu i valjak za tijesto. Pomiješati usitnjene kekse s otopljenim maslacem dok se ne dobije homogena smjesa. Utisnuti smjesu na dno kalupa za tortu i ravnomjerno rasporediti. Staviti u hladnjak dok pripremaš punjenje.

U velikoj posudi, mikserom umutiti krem ​​sir i šećer dok ne postane glatko. Dodati jaja jedno po jedno, miješajući nakon svakog dodatka. Dodati ekstrakt vanilije i mljevene pistacije te se promiješati u kompaktnu smjesu.

Preliti smjesu preko ohlađenog keksa u kalupu za tortu. Poravnati površinu smjese i staviti u zagrijanu rernu. Peći cheesecake oko 45-50 minuta, ili dok rubovi ne postanu zlatno smeđi, a sredina treba ostati drhtava.

Izvaditi cheesecake iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak na najmanje 4 sata ili preko noći.

Prije posluživanja, pripremi glazuru od slatkog vrhnja. Umutiti slatko vrhnje zajedno sa šećerom u prahu dok ne dobiješ čvrst šlag. Premazati ohlađeni cheesecake ravnomjerno slojem šlaga.

Posuti svježe mljevenim pistacijama po vrhu za dodatne ukrase i okus.

Isprobaj ovaj recept i uživaj u jedinstvenom ukusu koji će oduševiti tvoje nepce!

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare