Osim od krompira i mrkve, pomfrit možeš napraviti i od tikvica.
Obožavamo pomfrit pa nam je svaka nova verzija pravo otkriće i čisti užitak, a posebno ova u kojoj ne grickamo krompir već tikvice. Osim što izgleda efektno, ovaj lažni pomfrit od tikvica neodoljivo je hrskavi i dobro začinjen, a priprema traje maksimalno pola sata.
SASTOJCI
oštro brašno 30 g
gustin (kukuruzni škrob) 1 kašika
origano 0,50 kašika
crni biber 0,25 kašika
bjelanjak 3 kom
parmezan 80 g
krušne mrvice 100 g
tikvice 500 g
POSTUPAK
Lim za pečenje obloži papirom za pečenje i zagrij rernu na 220 stupnjeva.
Nareži tikvice na prutiće. Pomiješaj brašno, kukuruzni škrob, so, origano i biber. U drugu posudicu stavi bjelanjke, a u treću parmezan i krušne mrvice.
Prutiće uvaljaj u brašno, zatim u bjelanjke pa u mješavinu sira i krušnih mrvica. Položi tikvice na lim i pusti da odstoje na sobnoj temperaturi 15 minuta.
Peci 18-20 minuta. Prutiće okreni na polovici vremena pečenja. Serviraj uz osvježavajući umak i uživaj.
Azra.ba