Svako ko pati od migrene može imati bolove od izvesnih namirnica, a evo kako da prepoznate koji su vaši okidači.
U zavisnosti od za vas jedinstvenih okidača, moguće je da ishrana može da doprinese vašim glavoboljama. Različite vrste hrane su povezane sa tupim, oštrim bolom, mučninom i problemima sa vidom zbog migrene. Želite da promenite svoju ishranu kako biste sprečili migrene? Evo pregleda najčešćih namirnica koje ih uzrokuju, piše Mind Body Green.
Kofein: Za osobe sa migrenom, kofein može biti problematičan.
“Kofein se obično smatra okidačem migrenskih glavobolja za mnoge ljude. Međutim, za druge je šoljica kafe često znak brzog olakšanja”, kaže Ejmi Mojer, direktorka kulinarske medicine na Univerzitetu Severne Karoline–Grinsboro. Mojer kaže da trenutno nema dovoljno dokaza za konačnu preporuku da se smanji unos kofeina jer doprinosi glavobolji. Međutim, ako imate migrene, ona vas ohrabruje da pratite kako povećanje ili smanjenje kofeina utiče na vas.
“Prekomerna upotreba kofeina, posebno preko 200 miligrama dnevno, ili obrnuto, iznenadno odvikavanje, često može biti uzročnik migrene”, dodaje on.
Alkohol: Udruženje za poremećaje migrene navodi alkohol kao jedan od najčešćih pokretača bolova. Razlozi za ovo su slabo shvaćeni, kaže Alisa Pačeko, R.D.
“Određena jedinjenja u alkoholu, kao što su kongeneri ili histamin, mogu biti uzročnik migrena. Alkohol je takođe diuretik, što može dovesti do dehidracije, još jednog uobičajenog pokretača migrene.”
Bez obzira na nauku koja stoji iza, pivo, vino i žestoka pića mogu biti pića koja treba izbegavati zbog migrena.
Hrana sa tiraminom: Nije iznenađujuće ako nikada niste čuli za ovo jedinjenje u biljnoj i životinjskoj hrani. Nećete videti tiramin na listi sastojaka, jer je on nusprodukt razgradnje amino kiseline zvane tirozin. Neki ljudi imaju glavobolje od hrane koja sadrži tiramin kao što su stari sirevi, dimljena riba, smokve i crno vino – ali to može zavisiti od toga koliko jedete ili pijete. Pored toga, uzimanje određenih lekova može pogoršati efekte tiramina.
“Neka istraživanja pokazuju da kod ljudi kojima su propisani inhibitori monoamin oksidaze (MAOI), interakcija sa konzumacijom tiramina može doprineti migrenama”, kaže ona.
Hrana sa fenilalaninom: “Fenilalanin je esencijalna aminokiselina koja se nalazi u izvorima proteina”, kaže Mojer. Ovo uključuje meso, ribu, jaja i mlečne proizvode, orašaste plodove, semenke i mahunarke.
“Visoke doze su povezane sa glavoboljama, uključujući migrene. Pošto se fenilalanin nalazi u mnogim zdravim proteinskim namirnicama, potpuno isključivanje verovatno nije dobra ideja za vaše opšte zdravlje. Izbegavanje svih namirnica koje sadrže fenilalanin stvara veoma restriktivan obrazac u ishrani”, kaže Mojer.
“Ako sumnjate da ste osetljivi na fenilalanin, možda bi bilo najbolje da budete svesni konzumiranja ili prekomerne konzumacije ove hrane jer može doprineti migrenama.”