Kolagen je protein koji našoj koži daje gipkost i jedrinu, zahvaljujući kojima mi izgledamo mlađe. Mnoge žene koje žele da uspore proces starenja u svoju redovnu rutinu uključuju i posebne napitke na bazi kolagena, ali je dobra vest da možemo i prirodnim putem, kroz ishranu, podstaći lučenje ovog proteina.
Ishrana igra iznenađujuće veliku ulogu u zdravlju, a samim tim i izgledu naše kože, a to koliko ćemo mladoliko izgledati zavisi od toga koje namirnice unosimo na dnevnoj bazi. Ukoliko biramo da se hranimo izbalansirano i namirnicama koje su bogate kolagenom, onda možemo biti bez brige – naša koža će nam biti zahvalna i to nam zasigurno pokazati.
Ukoliko niste sigurni šta od hrane može podstaći prirodno lučenje kolagena, ovaj spisak, koji je podelila nutricionistkinja Krista Gonkalves, može biti odlična polazna tačka.
Temeljac od kostiju
Hrana poput temeljca (bujona koji se dobija dugim iskuvavanjem kostiju) sadrži takozvani bioraspoloživi oblik kolagena, koji organizmu najviše prija jer se najjednostavnije apsorbuje. Osim toga, temeljac sadrži i kalcijum, magnezijum, fosfor, glukozamin, aminokiseline i druge korisne materije koje doprinose opštem zdravlju.
Piletina
I piletina je odlična kada je aktivacija lučenja kolagena u pitanju. Pileće meso, kao i pileći vrat i hrskavice sadrže velike količine vezivnog tkiva koje je našem organizmu potrebno kako bi proizvodio ovaj zlata vredan za mladalački izgled protein.
Belanca
Iako jaja (za razliku od piletine i drugih namirnica životinjskog porekla) ne sadrže vezivni protein, u njima se nalazi nešto drugo što ih čini odličnim aktivatorima prirodnog lučenja kolagena. U pitanju je aminokiselina prolin, koja je jedna od najvažnijih kada je reč o ovom procesu.
Citrusno voće
Citrusno voće poput limuna, limete, pomorandže, grejpfruta, kumkvata i mandarina sadrži visok nivo vitamina C, koji igra glavnu ulogu u proizvodnji kolagena. Ukoliko želite da vaša koža bude zategnuta i elastična, postarajte se da u organizam unosite što više namirnica koje su bogate vitaminom C.
Lisnato povrće
Zeleno, lisnato povrće mnogi nutricionisti nazivaju i superhranom, premda je odlično za regulisanje probave, sadrži visok nivo vitamina i minerala, a ujedno i daje energiju našem telu. Zato sledeći put kada budete tražili izgovor da ne pojedete blitvu, spanać ili kelj razmislite o tome da su oni odlični za proizvodnju kolagena