Bezglutenske palačinke bez brašna idealne su za one koji moraju izbjegavati gluten, a vole ove slatke poslastice.
Osim toga, ovo je puno zdravija opcija. Za ove palačinke potrebna su vam samo dva sastojka, a gotove su za samo 15 minuta. Ovo je omiljena poslastica mnogih. No nije baš najzdravija opcija zbog velike količine pšeničnog brašna koje je bogato ugljikohidratima. Zato će vas ovaj recept sigurno oduševiti.
Postoje puno hranjivije alternative za pravljenje palačinki poput bademovog brašna ili zobenog brašna, koji su sastojci koji daju više vlakana i proteina. No postoji recept bez brašna koji je savršen za one koji ne podnose gluten, poput onih koji boluju od celijakije ili se jednostavno žele zdravije hraniti.
Sastojci:
2 jaja
1 zrela banana
prstohvat cimeta u prahu
Broj palačinki koje možete napraviti prema ovom receptu varirat će ovisno o tome koliko je svaka palačinka velika. Od ove količine sastojaka možete napraviti otprilike četiri do šest palačinki srednje veličine.
Priprema:
U posudi gnječite zrelu bananu viljuškom dok ne dobijete glatku teksturu bez grudica. Zatim u zdjelu dodajte jaja i dobro umutite s bananom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesi možete dodati i prstohvat cimeta u prahu pa promiješati. Zagrijte tavu na srednje jakoj temperaturi i nakapajte malo ulja ili maslaca. Smjesu izlijte u zagrijanu tavu i pustite da se rasporedi u krug željene veličine. Svaku palačinku pecite oko 1-2 minute sa svake strane dok ne porumeni.
Palačinke poslužite tople i ostavite ih za kasnije kako biste ih spojili nekim od svojih omiljenih namirnica poput svježeg voća ili meda. No, ako volite kombinaciju slatkog i slanog, možete ih napraviti i sa sirom ili šunkom.
Azra.ba