11. Aprila 2024.

NATO šalje bataljon u BiH: EUFOR ključan?

Nakon što je zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić juče rekao da NATO šalje bataljon rezervnog sastava u BiH, portal Klik.ba obratio se NATO alijansi.

Klix.ba je pitao NATO da li će rasporediti rezervne snage u BiH i, ako hoće, koje snage.

“NATO i Evropska unija imaju dugogodišnju saradnju u Bosni i Hercegovini i širom Zapadnog Balkana. NATO pozdravlja privremeno raspoređivanje strateških snaga u Bosni i Hercegovini, kao podršku operaciji Althea koju vodi EU. EUFOR igra ključnu ulogu u održavanju bezbednog i bezbednog okruženja, uz podršku NATO-a, prema Berlin plus aranžmanima“, navodi se u odgovoru iz centrale u Briselu.

Zvizdić je juče rekao da NATO šalje bataljon rezervnih snaga u BiH kao podršku vojnoj misiji EUFOR-a Althea i da je ovako dugo očekivana i strateški izuzetno važna odluka za gašenje secesionističkih i iredentističkih ideja i očuvanje mira i stabilnosti.

Zvizdić je ranije pozvao NATO da rasporedi kontingent vojnika u Brčko distrikt, a snage EUFOR-a da “češće budu prisutne” u mestima povratka.

Predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović boravio je prije dva dana u Briselu na poziv generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, gdje je zatražio proaktivan angažman NATO-a, uključujući mere odvraćanja, u cilju sprečavanja bilo kakvog narušavanja mira i sigurnosti u BiH. i Hercegovine. To uključuje povratak NATO snaga u vojne baze u Bosni i Hercegovini.

Podsećamo, predsednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik u više navrata je rekao da je sve spremno za proglašenje nezavisnosti RS i da će to učiniti u slučaju da visoki predstavnik u BiH nametne rešenje o državnoj imovini.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare