4. Decembra 2023.

95 odsto je reklo “da”: Vojska je na granici, podignuta je zastava

Na venecuelanskom referendumu, održanom u nedelju, oko 95 odsto građana podržalo je prisvajanje Esekibo teritorije koja pripada Gvajani.

Izborna komisija Venecuele je kasno sinoć saopštila da je, na osnovu preliminarnih rezultata, oko 95 odsto građana izašlih na referendum glasalo “za” na svih pet ponuđenih pitanja, preneo je CNN.

U osnovi, plan predsednika Venecuele Nikolasa Madura je da pripoji nekadašnju teritoriju Venecuele, koja od kraja 19. veka pripada Gvajani, a reč je o čak dve trećine teritorije Gvajane izuzetno bogate naftom.

Vojske obe zemlje su uoči održavanja referenduma i zaoštrene retorike već postavljenen na granici, a predsednik Gvajane se, pred sam referendum, popeo na jedno brdo tik pored granice i okačio zastavu Gvajane.

Takođe, Gvajana se ranije već žalila Međunarodnom sudu pravde na najavljeni potez Venecuele i taj sud je presudio u korist Gvajane, ali to Madura nije sprečilo da održi referendum.

Plan Venecuele je da u svoj sastav inegriše Esekibo i tamošnjem stanovništvu da venecuelansko državljanstvo, a to je dve trećine teritorije Gvajane, što je otprilike veličina američke države Florida.

Za sada niko ne zna koji su sledeći potezi Madura, odnosno kako planira da sprovede plan preuzimanja sporne teritorije.

Pojedini zapadni analitičari već su naveli da je Esekibo “nova Ukrajina”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare