27. Septembra 2023.

42.500!

Građani i dalje masovno napuštaju Nagorno-Karabah od kako je 19. septembra Baku izveo operaciju u spornoj zoni. Do sada, Karabah je napustilo više od trećine građana.

Od kako su vlasti Bakua prošle nedelje pokrenule “antiterorističku operaciju”, zonu Nagorno-Karabaha do danas napustilo je više od 47.000 ljudi, javljaju danas iz administracije jermenskog premijera.

To je više od trećine ukupnog broja stanovnika Nagorno-Karabaha.

Svi oni, podsetimo, prebegli su u Jermeniju, nakon što je premijer Nikol Pašinjan izjavio da će država prihvatiti sve one koji žele da se presele. 

Deo izbeglica pristao je da bude smešten na mesta koje je odredila vlada Jermenije.

Osim toga, mediji prenose da je u Jermeniju prevezeno i 237 ranjenika. Svi oni zadobili su povrede prilikom poslednje eskalacije sukoba.

U međuvremenu, Jerevan danima drmaju protesti. Narod je nezadovoljan situacijom, za koju krive Pašinjana, pošto je upravo on prethodno izjavio da priznaje da je sporna zona Karabaha, za čiju nezavisnost se Jermeni bore već decenijama, deo Azerbejdžana.

Do najnovijeg sukoba prošle nedelje, koji je brzo i okončan, tamo je živelo oko 120.000 Jermena.

Najmanje 200 Jermena i desetine azerbejdžanskih vojnika ubijeno je u napadu vojske Azerbejdžana prošle nedelje.

Kao dao sporazuma o prekidu vatre, jermenski separatisti su pristali da predaju oružje. ;

Azerbejdžanci su rekli da žele da tretiraju Jermene kao ravnopravne sugrađane, ali su mnogi među njima odlučili da odu. ;

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare