15. Maja 2023.

31 godina od napada na kolonu JNA u Tuzli

Za sada je potvrđeno da će obilježavanju ovog istorijskog događaja od republičkog značaja prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić i delegacija Narodne skupštine Srpske.

U 8.00 časova predviđeno je okupljanje građana ispred Gradske uprave Bijeljina, a u 8.30 polazak autobusa za Tuzlu.

Iz resornog ministarstva je najavljeno da je od 10.00 do 11.00 časova planirana mirna šetnja, polaganje cvijeća i vjerski pomen na Brčanskoj malti u Tuzli.

Кod Spomen-kosturnice na bijeljinskom gradskom groblju Pučile u 12.30 časova biće služen parastos i položeni vijenci i cvijeće, a za 12.45 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja biće održano u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Muslimanske snage su 15. maja 1992. godine napale kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu i tom prilikom su ubijena 54 pripadniika JNA, 78 ih je ranjeno, dok su 44 pripadnika JNA zarobljena od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a, Teritorijalne odbrane i “Zelenih beretki”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare