25. Jula 2023.

30 godina star OS mogao bi da prevaziđe popularnost onih za x86 i ARM, zahvaljujući RISC-V podršci

Vremešna Linux distribucija bi mogla da pomogne većoj popularnosti RISC-V platforme u bliskoj budućnosti, čak i da prevaziđe popularnost onih za x86 i ARM arhitekturu

Među trenutno preovlađujućom arhitekturom centralnih procesora, x86 čvrsto drži PC i server tržište, dok ARM mahom gospodari mobilnom platformom i telefonima. Međutim, njihov budući potencijal ne obećava puno, kao što je to slučaj sa sve popularnijom RISC-V CPU arhitekturom otvorenog koda, koja ima potencijal da prestigne pomenute procesore u narednih nekoliko godina.

Naime, Debian zajednica je nedavno objavila da će risc64 uskoro postati zvanično podržana arhitektura tj. 64-bitni RISC-V procesori.

Ipak, trenutno je podrška još uvek u preliminarnoj fazi, jer za savršen rad Debian OS-a na RISC-V platformi će biti potrebno još rada i optimizacije. Ovo je važna vest jer je u pitanju još jedan u nizu bitnih iskoraka u širenju i sve većoj popularizaciji RISC-V arhitekture i ekosistema proizvoda koji je podržavaju u radu.

RISC-V-Linux-Debian

Podsećamo da je Debian operativni sistem svoj životni put započeo pre 30 godina. Obzirom da egzistira kao Linux distribucija, glavni deo Debian OS-a je Linux kernel. Odlikuje ga veoma dobra stabilnost u radu zbog čega je pogodan za rad na server sistemima, prenosi mydrivers.

Debian zajednica je upravo objavila Debian 12.1 verziju operativnog sistema koji možete besplatno preuzeti.

Kao dodatno pojašnjenje skrećemo vam pažnju da je RISC-V procesor sa pojednostavljenim instrukcijama nastao iz istraživačkog projekta profesora Davida Pattersona i njegovog tima sa Odeljenja za računarske nauke EECS, Univerziteta Kalifornije, Berkli.

Profesor Dejvid Paterson je istraživao RISC skup instrukcija, uglavnom zato što su proizvođači centralnih procesora kao što su Intel i Arm u to vreme, imali visoke zahteve za licenciranje CPU arhitekture, a i naknade za licenciranje su takođe bile veoma visoke, pa nije bilo drugih dostupnih slobodnih ili besplatnih CPU rešenja, te je odlučio da iz početka dizajnira novu CPU arhitekturu otvorenog koda.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare