8. Oktobra 2024.

2023. godine širom svijeta uništena je šumska površina približno veličine Letonije

Više od 140 zemalja obećalo je da će zaustaviti krčenje šuma na konferenciji UN o klimatskim promenama 2021. u Glazgovu.

Šumsko područje skoro veličine Letonije uništeno je širom sveta 2023. godine, navodi se u izveštaju istraživačkih organizacija i grupa civilnog društva objavljenom u utorak.

U oceni Deklaracije o šumama se ističe da je globalna seča šuma i dalje 45 odsto veća od nivoa potrebnog za postizanje međunarodnih ciljeva, što ukazuje da svet daleko zaostaje za opredeljenjem da se krčenje šuma zaustavi do 2030. godine.

Procena Deklaracije o šumama je sveobuhvatan napor vođen civilnim društvom da proceni kolektivni napredak u ostvarivanju globalnih ciljeva u oblasti šumarstva.

Više od 140 zemalja obećalo je da će zaustaviti krčenje šuma na konferenciji UN o klimatskim promenama 2021. u Glazgovu.

Ali najnoviji podaci pokazuju da je samo prošle godine izgubljeno 6,37 miliona hektara šuma, što ukazuje da ovi napori daleko kasne.

Prema izveštaju, napredak ka „nultom krčenju šuma“ se prati kroz privremene ciljeve postavljene do 2030. godine, koji se upoređuju sa stvarnim stopama krčenja šuma.

Skoro 96 odsto ukupne seče šuma odvija se u tropskim regionima, a skoro u svim ovim oblastima nisu ostvareni godišnji ciljevi.

Poljoprivreda, izgradnja puteva, požari i komercijalna seča se navode kao primarni uzroci krčenja šuma u ​​Africi, Aziji, Latinskoj Americi i na Karibima. Samo je Okeanija, koju čine ostrvske nacije u Tihom okeanu severno i istočno od Australije, ispunila svoj cilj do 2023. godine.

Ali Ivan Palmeđani iz Climate Focusa, jedan od vodećih autora izveštaja, rekao je da je promena kursa moguća, dodajući da industrijalizovane zemlje moraju da razmisle o sopstvenom prekomernom krčenju šuma i podrže zemlje bogate krčenjem šuma kako bi uspele u svojim naporima za očuvanje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare