11 tačaka - BIGportal.ba
Region Vijesti

11 tačaka

Izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak rekao je da predlog za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, sadrži 11 tačaka.

“Video sam neke tekstove koji su prezentovani u medijima, koji nisu bili tačni, izmišljeni od određenih ljudi. Bilo je promena, jer sam posle prvog izlaganja predloga posetio i Prištinu i Beogradu. Razgovarali smo i tražili komentare, zatim smo pokušali da ih ugradimo u predlog. Vrlo jasno smo rekli da suština predloga ne može da se menja”, naveo je Lajčak.

On je u emisiji “Rubikon” na televiziji Kljan Kosova naglasio da ukoliko jedna od strana ne prihvati plan da će međunarodna zajednica reagovati na odgovarajuc´i način i da će podržati jednu stranu više, ili c´e smanjiti podršku drugoj strani. Govoreći o verziji predloga koja je pre nekoliko dana objavljena u beogradskim medijima Lajčak kaže da taj tekst nije isti kao onaj koji je ponuđen Beogradu i Prištini.

“Blizu je ali nije isto, da se ne igramo s tim”, rekao je Lajčak. Lajčak je rekao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o sastancima sa evropskim izaslanicima jasno izneo svoj stav. “Voleo bih da bude lako, zaista je važno da smo na dobrom putu,” rekao je on i dodao da sa Beogradom i Prištinom međunarodni pregovarači vode odvojene razgovore.

“Kada ih okupimo (Beograd i Prištinu) očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i sprovedu, naravno, tako da c´emo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i sprovedeno”, rekao je Lajčak. Kako je rekao međunarodni pregovarači ne dolaze sa pretnjama ili ultimatumima, jer je cilj da se postigne normalizacija u odnosima Prištine i Beograda. Kako je rekao Priština će od evropskog predloga imati samo koristi, odnosnoa “njime ništa ne gubi, a dobija mnogo”, kao i da ne mogu da se traže garancije za “peti korak”, a da se ne učine za “prvi korak”.

“Ovim predlogom Kosovo ništa ne gubi, a dobija mnogo. Prvi korak za mene je da se fokusiram na prvi korak sporazuma, ne možete tražiti garancije za korak peti, a da ne uradite prvi korak”, rekao je Lajčak. Prema njegovim rečima, sa predlogom se ne dolazi do “kraja priče” , već se nastavlja put do “pravno obavezujuc´eg sporazuma”. Kako je pojasnio, predlog ostavlja neka pitanja nerešenim, ali sadrži rešenje za mnoge probleme.

“Predlog je veoma dobar, daje mnogo Kosovu, statusu Kosova i odnosima Kosova i Srbije, međunarodnom položaju Kosova, rekao bih maksimalno moguc´e u ovom trenutku. Ovo nije kraj priče, ovo nije mnogo važno, priča se nastavlja onim što je napisan. Nec´emo završiti sa ovim vec´ c´emo nastaviti do kraja”, rekao je on. Lajčak je, između ostalog, naveo i neke od koristi koje c´e Kosovo imati od ovog sporazuma. “Kosovo ima mnogo da dobije u pogledu sopstvenog statusa, kvaliteta odnosa sa Srbijom, regionalna saradnja c´e biti otključana.

Predlog sadrži 11 tačaka, kako je predstavljeno u prvoj verziji”, rekao je on. On je podsetio da je u septembru predstavio taj plan i da je onda razgovarao sa predstavnikom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem kojem je predtstavio ažurirani plan, kao i da je prošle nedelje bila “prva suštinska diskusija u vezi sa planom”.

Danas objavljeno

Počinje ljetno računanje vremena

M.

Eksplozija u fabrici čokolade u SAD: Dvoje poginulih, devetoro nestalih

M.

IAEA: Pronađena većina uranijuma nestalog u Libiji

M.

Ostavite komentar