11. Oktobra 2023.

10 novih tačaka: Nova optužnica protiv Santosa

Protiv američkog kongresmena Džordža Santosa podignuta je nova optužnica zbog navodne pronevere desetina hiljada dolara u njegovoj izbornoj kampanji.

U optužnici podignutoj u utorak navodi se da je Santos deo novca sa kartica svojih donatora prebacio na svoj lični bankovni račun, dok je ostatak koristio za naduvavanje kase za kampanju.

Nova optužnica od 23 tačke zamenjuje onu koja je podignuta u maju protiv Santosa, a tereti ga za proneveru novca iz kampanje i laganje Kongresa o svom bogatstvu, između ostalih krivičnih dela, objavio je AP.

U ažuriranoj optužnici, tužioci optužuju Santosa da je koristio više od 44.000 dolara za svoju kampanju tokom perioda od nekoliko meseci, koristeći kreditne kartice donatora bez njihovog znanja.

Santos je takođe optužen da je lažno prijavio Federalnoj izbornoj komisiji da je za svoju kampanju pozajmio 500.000 dolara, dok zapravo nije dao ništa i imao je manje od 8.000 dolara u banci.

On je optužen za krađu ličnih podataka ljudi i korišćenje kreditnih kartica svojih donatora bez njihovog ovlašćenja, rekao je američki tužilac Breon Pis.

Šema prevare sa kreditnim karticama počela je u decembru 2021. godine, ubrzo nakon što Santos nije uspeo da se kvalifikuje za program Republikanske stranke koji bi obezbedio finansijsku i logističku podršku njegovoj drugoj kampanji za Kongres, naveli su tužioci. Santos je rekao da nema komentar o novoj optužnici protiv njega. On je ranije tvrdio da nije kriv, navodeći da je žrtva “lova na veštice”.

Santos će verovatno biti osuđen na dugu zatvorsku kaznu, ukoliko bude osuđen, objavila je američka agencija.

Do sada se odupirao svim pozivima da podnese ostavku, insistirajući da namerava da se kandiduje za ponovni izbor sledeće godine.

Santos je izabran za kongresmena na izborima prošle godine nakon čega je počela da se otkriva mreža njegovih obmana. Pored toga što je lagao glasače o svom istaknutom poreklu sa Volstrita, jevrejskom poreklu, akademskim i atletskim dostignućima, spasavanju životinja, posedu nekretnina i još mnogo toga, Santos je optužen za sprovođenje brojnih planova sa ciljem da se obogati i obmane svoje donatore.

Prvobitno je uhapšen u maju na osnovu federalne optužnice od 13 tačaka koja ga je teretila da je koristio sredstva namenjena za troškove kampanje na firmiranu odeću i druge lične troškove i nepropisno dobijao naknade za nezaposlene namenjene Amerikancima koji su ostali bez posla zbog pandemije.

Santos je na slobodi uz kauciju dok čeka suđenje. On je za svoje laži rekao da predstavljaju ulepšavanje bez nanošenja štete, dok je za pojedine od finansijskih nepravilnosti okrivio svoju bivšu blagajnicu kampanje Nensi Marks. Marks se prošle sedmice izjasnila krivom za optužbu za zaveru za prevaru, rekavši da je pomogla svom bivšem šefu da prevari potencijalne donatore i zvaničnike republikanske stranke podnošenjem lažnih izveštaja o finansiranju kampanje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare