U otvorenom arhivu 130 fascikli o Јugoslaviji - BIGportal.ba
Region Vijesti

U otvorenom arhivu 130 fascikli o Јugoslaviji

U otvorenoj vatikanskoj arhivi iz perioda pape Pija Dvanaestog, od 1939. do 1958. godine, nalazi se 130 fascikli koje se odnose na tadašnju Јugoslaviju, rekao je srpski stručnjak Milosav Đoković, koji je imao priliku da među prvima pogleda dokumenta.

Veliki broj dokumenata govori o vjerskom stanju u tzv. NDH, dok je posebno interesantna korespondencija zagrebačkog nadbuskupa Alojzija Stepinca sa Vatikanom, naveo je Đoković.

On je rekao za Politiku da je fascinantan broj dokumenata u prvom dijelu fonda Kongregacije za izvanredne crkvene poslove u seriji “Јugoslavija”, a da su interesantni i dopisi apostolskog vizitatora u Zagrebu opata Markonea.

  • Ništa manje nije zanimljiva i korespondencija jugoslovenske Ambasade pri Vatikanu sa Državnim sekretarijatom, kao i dopisi iz Beograda nuncija Feličea i nadbiskupa Ujčića – naveo je Đoković, koji je završio Pravoslavni bogoslovski fakultet i doktorirao u Rimu na Pontifikalnom orijentalnom institutu.

On je dodao da veliki broj dokumenata govori o vjerskom stanju u tzv. NDH, a ima i o okupiranoj Srbiji.

Đoković je napomenuo da su najvećim dijelom dokumenta pisana na italijanskom jeziku, kao i na latinskom i francuskom.

On je dodao da je pred istraživačkima veliki izazov i naporan rad, jer sva ova dokumenta treba da budu pažljivo i detaljno proučena kako bi se mnoge nedoumice i pitanja koji su ostali otvoreni i neriješeni, konačno pojasnili i riješili.

Đoković, kojem je odobren ulazak u vatikanski arhiv, rekao je da je on otvoren dnevno četiri časa i može da uđe 20 istraživača.

Dodao je da se arhivska građa od 1939. godine može koristiti samo u digitalnom formatu, a svako ko želi da dobije propusnicu za arhiv, mora da posjeduje adekvatno visoko obrazovanje.

Đoković je doktorirao o temi odnosa Srbije i Vatikana od 1878. do 1918. godine.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Arktička zima pogodila sjever SAD-a i Kanadu, temperature ponegdje i do -79 stepeni

M.

U Gračanici pucano iz automobila u pokretu

M.

Priština zabranila prodaju i naložila povlačenje jestivog ulja iz centralne Srbije

M.

Ostavite komentar