17. Juna 2024.

Teška tašna preko jednog ramena – navika koja kičmu skupo košta

Ovaj teret koju svakodnevno nosimo, ne samo da nas usporava, već utiče na držanje i hod i stvara velike zdravstvene probleme.

Mnogi će reći da je njihova torba koju svakodnevno nose “mala kuća”, jer imaju sve u njoj – od osnovnih stvari pa do igle, konca, slatkiša, knjiga, fascikli, laptopa.

“Preopterećenje torbe mogu biti štetne za zglobove, laktove, ramena ili leđa, u zavisnosti od toga gde se nosi”, kaže dr Kevin Lis.

Situacija se značajno pogoršava kad sve silne predmete “strpamo” u tašnu i nosimo je na jedno rame. Lekari naglašavaju da uvek izbegavamo ovakve torbe, jer one stvaraju probleme: “Kada ljudi nose neodgovarajuću torbu, posebno onu koja prekomerno opterećuje kičmu, često će se razviti bol u ramenu zajedno sa bolom u donjem vratu i gornjem delu leđa”, rekao je dr Luk Macizin, specijalista neurohirurg.

Ova navika, može prouzrokovati dugotrajnu štetu: “Mnoga stanja koštanog – mišićnog sistema nastaju usled nepravilnog nošenja torbi. Bol u gornjem ili donjem delu leđa može nastati ako se promeni hod ili ako osoba menja držanje zbog neravnoteže težine. Može doći do oštećenja nerava ako su kaiševi uski i zarivaju se u kožu”, ističe Lis.

Čak i ako nošenje torbe sada ne zadaje bol, moglo bi izazvati probleme: “Često je potrebno neko vreme da fizičke povrede postanu simptomatske, a kada postanu očigledne, treba im dugo da se zaleče”, pojašava Lis.

“Teške torbe povećavaju opterećenje na leđima, posebno ako je težina neravnomerno raspoređena ili koncentrisana u jednom području. Idealna torba treba da bude lagana kako bi se smanjio ukupni teret na leđima. Ako morate da imate torbu sa jednim remenom, onda potražite onu sa dugačkim kaišom koju možete da nosite preko grudi i leđa, čime se težina bolje raspoređuje na veću površinu tela”, savetuje dr Džordan Klerifild Henri.

Rančevi jesu bolji od torbi na jedno rame, ali ni oni ne smeju da budu teški

Nošenje torbe preko jednog ramena umesto ravnomerne raspodele težine na oba ramena može da izazove neusklađenost kičme i naprezanje, jasni su stručnjaci.

Iako je ranac koji se nosi na oba ramena generalno bolji za leđa, ipak ne bi trebalo da ga preopteretimo. “Težina ne bi trebalo da prelazi 10 odsto telesne težine osobe“, naglašava Lis. Birati one koji imaju naramenice jer su neophodne za ravnomerno raspoređivanje težine preko ramena i gornjeg dela leđa. Zatim, kaiš za struk ili grudi mogu dodatno stabilizovati torbu i ublažiti opterećenje na ramenima.

“Posebno je važno osigurati da kada nosite ranac, on ostane u ravni sa ramenima ili nekoliko centimetara ispod. Drugim rečima, ne bi trebalo da visi ispod struka, jer to povećava opterećenje na muskulaturu gornjeg dela leđa”, kaže dr Luk, a piše Haf post.

Za koje tašne lekari kažu da su najbolje

Preporuka je da se nose torbice oko kukova, jer su male i korisne i verovatno neće izazvati bol u leđima, kažu stručnjaci. Takođe, možemo da nosimo i lagane tašne, ali da ih prebacimo preko grudi i kičme.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare