17. Juna 2024.

Staljin i “fotošop”: Kako su po naređenju vožda brisani ljudi sa kultnih fotografija

Sovjetski Savez je bio plodno tle za svakojake izume: od satelita, preko tetrisa, pa sve do džepnih komunikatora. Ali, to nije sve! U SSSR je zahvaljujući Josifu Staljinu urađeno i prvo “fotošopiranje” slike, i to ne uz pomoć nekog softvera, već lepka, boje i aerografa.

Prvi simptomi teške bolesti su se kod Vladimira Iljiča Lenjina pojavili još 1921. godine, da bi na proleće 1922. godine on doživeo i moždani udar i izgubio sposobnost da govori. Nakon toga je brigu o njegovom zdravlju na sebe preuzeo Josif Staljin, koji ga je redovno posećivao, ujedno i pomagao po domaćinstvu i izveštavao o stanju u državi.

Prvi pravi primer fotošopa u svetskoj istoriji

Početkom jula 1922. godine, prilikom jedne od poseta, na klupici u parku napravljena je kultna fotografija dvojice voždova, za koju danas stručnjaci pouzdano tvrde da je prvi pravi primer fotošopa u svetskoj istoriji. Šta je sve trebalo da bude prepravljeno na slici Lenjina i Staljina pre nego što je ona dospela u novine?

Svašta. Prvo, majstori za retuširanje fotografija su Lenjina i Staljina približili jedno drugome, zatim – produžili su Staljinovu ruku u kojoj je on držao cigaretu i na kraju “ispeglali” bore na njegovom licu. Zašto su ove korekcije unete? Da bi se narodu pokazalo da je naslednik Lenjina dostojan te pozicije i da je u stanju da vodi državu pošto dođe na njeno čelo.

“Fotošopirale” su se i slike sa političkim oponentima

Nakon Lenjinove smrti borba za vlast je postajala sve ljuća, pa je Staljin, počeo sistematski da koriguje sve stare fotografije na kojima su se nalazili njegovi politički oponenti. Retušeri su marljivo radili dan i noć kako bi ulepšali vožda i “likvidirali” sa slika sve kojima tu nije mesto, a za potrebe uređivanja slika koristili su lepak, boje i aerografe (posebne sprave koje prskaju boju).

Staljin se apsolutno nije ustručavao kada je izdavao naređenja za korigovanje slika, a nije se trudio ni da sakrije originale. On je jednostavno nastojao na tome da istoriju prikaže onako kako je on želeo da ona izgleda. Sa druge najpoznatije retuširane fotografije magično je nestao Nikolaj Ježov, koji je prvo bio blizak Staljinu, a posle optužen za organizovanje državnog prevrata.

Jednom, drugi put, treći put

Pojedine fotografije su se prepravljale decenijama, mnogo nakon Lenjinove smrti. Jedna od njih je slika na kojoj je pokojni vožd igra šah na italijanskom ostrvu Kapri. Sa nje su malo-pomalo kroz vreme brisani nepoželjni gledaoci tog prijateljskog meča, a oni koje nije bilo moguće obrisati su prepravljani u stubove.

Usput su rađene i male korekcije u smislu estetike: na pomenutoj fotografiji je u donjem desnom uglu virilo žensko koleno, koje je u poslednjoj verziji slike i potpuno nestalo. Iako ono suštinski nije zaklanjalo ni vožda ni njegovog šahovskog oponenta, Staljin je verovao da će tako fotografija biti lepša. I nije pogrešio.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare