10. Jula 2024.

Samo 13 električnih automobila pogodno za duga putovanja, iznenadiće vas pobjednik

Ukoliko nameravate da kupite električni automobil, a često prelazite velike kilometraže, obratite pažnju.

Nemački auto-klub ADAC sproveo je test u kojem je analizirao više od 80 električnih automobila kako bi utvrdio koji su pogodni za duga putovanja, prenosi Index.

Konačnu ocenu je formirao na osnovu parametara utvrđenih u njegovom poslednjem EcoTestu.

Električni automobili su testirani sa baterijom napunjenom do 90 odsto, jer većina vlasnika na put ide sa odstupanjem od 10 odsto u odnosu na maksimalan kapacitet baterije.

Testiranjem je uzeto u obzir i dodatno punjenje na brzom punjaču tokom 20-minutne pauze u idealnim uslovima.

Hyundai najbolji za duga putovanja

Najbolji učinak bio je Hyundai Ioniq 6 sa baterijom od 77,4 kWh i pogonom na zadnje točkove, koji je ostvario ukupan domet od 931 kilometar sa jednim zaustavljanjem i dodatnim kratkim punjenjem.

Lucid Air je uspeo da pređe 859 kmBMW iX 835 kmMercedes EQS 825 kmMercedes EQE SUV 806 km, a Polestar 2 prešao je 801 km.

Dakle, radi se o električnim automobilima pogodnim za duga putovanja, zaključio je ADAC.

U prvoj kategoriji Nemci su tražili vozila koja sa jednim zaustavljanjem i dodatnim punjenjem mogu da pređu razdaljinu od preko 750 kilometara kao “potpuno pogodna za velike udaljenosti”.

Na njihovom testu od više od 80 vozila, samo 13 njih je postiglo taj rezultat, uključujući šest navedenih vozila koja prelaze 500 km ili više.

Druga kategorija su vozila sa dometom između 500 i 750 kilometara, a takva vozila se ocenjuju kao vozila “pogodna” za velike udaljenosti ili ona pogodna za velike udaljenosti sa nešto dužim vremenom punjenja.

U toj kategoriji je bilo najviše automobila, čak 42.

Nemački auto-klub je uključio i grupu automobila koji su “uslovno pogodni” za veliku kilometražu (400-500), a na testu ih je bilo 14.

Poslednja kategorija su vozila neadekvatna za dalja putovanja sa dometom manjim od 400 km, a ovde je na dnu liste Fiat 500e, sa manjom baterijom od 23,8 kWh, koja je na testu omogućila domet od samo 233 kilometra uprkos dodatnom punjenju, što i ne čudi pošto se radi o gradskom automobilu.

Tesla ni blizu vrha

Zanimljivo je da Teslini modeli, koji imaju reputaciju električnih automobila za velike udaljenosti, nisu u vrhu na ovom testu.

Teslin Model X Long Range zauzeo je 13. mesto kao najbolje plasirani Tesla automobil na testu, a Model 3 sa maksimalnim dometom je tek 23. na rang listi.

Prilikom kupovine električnog automobila, ADAC preporučuje kupcima da obrate pažnju ne samo na veličinu baterije, već i na potrošnju energije i vreme punjenja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare