17. Juna 2024.

Rojters: Pentagon vodio tajnu antivaksersku kampanju kako bi potkopao Kinu

Cilj kampanje je navodno bio da se među stanovništvom posije sumnja u bezbjednost i efikasnost vakcina i druge pomoći koju je isporučivala Kina.

Kako piše Rojters, kampanja koja je provedena putem lažnih naloga na internetu prerasla je u kampanju protiv samih vakcina. Objave na društvenim mrežama osuđuju kvalitet maski za lice, kompleta za testiranje i prve vakcine koja je postala dostupna na Filipinima, Sinovak.

Rojters je identifikovao najmanje 300 naloga na X, nekadašnjem Tviteru, koji se poklapaju sa opisima bivših američkih vojnih zvaničnika upoznatih sa operacijom na Filipinima. Gotovo svi su kreirani u ljeto 2020. i usredsređeni su na heštag #Chinaangvirus.

Rojters citira ono što navodi da je jedan tipičan primjer takve objave iz 2020. godine: “COVID je došao iz Kine, a vakcina je takođe došla iz Kine, ne vjerujte Kini!” – riječi su bile pored fotografije šprica na kineskoj zastavi i rastućeg grafikona infekcija.

Nakon što je Rojters pitao X za naloge, kompanija društvenih medija je uklonila profile, utvrdivši da su dio koordinisane bot kampanje zasnovane na obrascima aktivnosti i internim podacima.

Tvrdnje da vakcina ima svinjski želatin kako bi muslimani odbili da je prime

Ovaj medij navodi da su napori američke vojske protiv vakcina počeli u proljeće 2020. i proširili se izvan jugoistočne Azije prije nego što su prekinuti sredinom 2021. Prilagođavajući propagandnu kampanju lokalnoj publici širom Centralne Azije i Bliskog istoka, Pentagon je koristio kombinaciju lažnih naloga na društvenim mrežama na više platformi kako bi širio strah od kineskih vakcina među muslimanima u vrijeme kada je virus ubijao desetine hiljada ljudi svaki dan.

Ključni dio strategije je navodno bio pojačati spornu tvrdnju da se, budući da vakcine ponekad sadrže svinjski želatin, kineska injekcija može smatrati zabranjenom za muslimane.

Vojni program je navodno započeo za vrijeme vladavine bivšeg predsjednika Donalda Trampa i nastavljen mjesecima nakon što je predsjedništvo preuzeo DŽo Bajden, čak i nakon što su uznemireni rukovodioci društvenih medija upozorili novu administraciju da je Pentagon širio dezinformacije o Kovidu. Bajdenova Bijela kuća je u proljeće 2021. izdala uredbu kojom se zabranjuju ovakve aktivnosti, a Pentagon je pokrenuo internu reviziju.

Američkoj vojsci zabranjeno je da širi propagandu među Amerikancima, a Rojters nije našao nikakve dokaze da je to učinjeno u okviru operacije uticaja Pentagona.

Portparoli Trampa i Bajdena nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom o tajnom programu.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare