14. Oktobra 2021.

Raspušten parlament Јapana pred izbore 31. oktobra

Big Portal

Na ovu odluku je svih 465 poslanika ustalo, tri puta uzviknulo “banzai”, tradicionalni uzvik oduševljenja i radosti, i napustilo parlament, pošto je ovim činom njihov mandat prestao, a zvanična izborna kampanja za novi saziv počeće u utorak 19. oktobra.

Prema posljednjim rezultatima anketa, premijer Fumio Kišida nakon 11 dana na toj funkciji ima podršku javnosti i na putu je da ostvari cilj i zadrži većinu u Donjem domu parlamenta za svoju Liberalno-demokratsku partiju /LDP/ i njihovog koalicionog partnera stranku Komeito.

  • Želim da ove izbore iskoristim i ljudima ukažem šta pokušavamo da uradimo i koji nam je cilj – rekao je Kišida.

Analitičari navode da žele da administracija izradi planove za odlučnu akciju za okončanje pandemije i obnovu privrede.

Rezultati ankete objavljene u listu “Sankej” pokazuju da oko 48 odsto ispitanih želi da administracijA Kišide najviše pažnje obrati na pandemiju, a nakon toga na ekonomski oporavak i zapošljavanje.

Posljednji izbori za Donji dom održani su 2017. godine pod bivšim premijerom Šinzom Abeom, a njegov nasljednik Suga, na funkciji se zadržao samo godinu dana, pošto je podrška vladi koju je predvodio bila oslabljena njegovim pristupom borbi sa virusom korona i insistiranjem na održavanju Olimpijskih igara u Tokiju uprkos sve većem broju slučajeva koji su razbjesnili javnost.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare