12. Septembra 2021.

Mitropolit Јoanikije: U sabornoj crkvi nema podjela na Srbe i ostale

Big Portal

Vladika Јoanikije je u obraćanju vjernicima nakon Svete arhijerejske liturgije u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici podsjetio na blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i na njegovu borbu za jedinstvo pravoslavlja.

  • Ljubio je cijeli srpski narod i Crnogorce koji se tako osjećaju. Borio se za jedinstvo pravoslavlja i u iskušenjima koje trpi crkva dao veliki doprinos – rekao je mitropolit Јoanikije.

Vladika Јoanikije je istakao i da je mitropolit Amfilohije kao što je liječio rane svoga naroda tako je i druge mirio, te podsjetio i na njegov doprinos u pomirenju Ruske crkve i Moskovske patrijaršije.

  • Mi smo jedno, kao što je on tražio od nas. Svi smo slobodni, različiti i posebni, ali se sjedinjujemo zajedno u Hristu. Molitva za neprijatelje je najjača molitva, koja ide u naručje Božije, tada se uzdižemo iznad ljudske prirode – rekao je mitropolit Јoanikije.

On je istakao i da u red srpskih svetitelja, prosvetitelja i učitelja treba uvrstiti one koje nisu još u crkvenom kalendaru, kao što su blaženopočivši patrijarh Pavle i mitropolit Amfilohije.

  • U tom kalendaru su i Sveti Vasilije Ostroški i Sveti Petar Cetinjski – naglasio je mitropolit Јoankije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare