24. Juna 2024.

BiH učestvovala u velikoj policijskoj akciji, 219 uhapšenih 

va operacija sprovođena je pod vođstvom Austrije i zajedno sa Rumunijom, Europolom, Fronteksom i INTERPOL-om.

“S ciljem razbijanja visokorizičnih kriminalnih mreža, ta sedmica je bila fokusirana na slučajeve seksualne eksploatacije, prisilnog kriminala i prisilnog prosjačenja”, dodaje se u saopštenju.

Kada je naš region u pitanju, uz bh. institucije u akciji su učestvovale i Albanija, Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, te Slovenija.

“Ove godine jedan od ciljeva bio je identifikovati i prekinuti najopasnije kriminalne mreže aktivne u Evropskoj uniji, poput mafijaških, etničkih i porodičnih organizacija te drugih strukturiranih mreža uključenih u trgovinu ljudima. U okviru kriminalnih fenomena seksualne eksploatacije, prisilnog prosjačenja i prisilnog kriminala, tijela za sprovođenje zakona stavljaju poseban naglasak na ciljane slučajeve koji uključuju djecu kao žrtve”, istaknuto je u saopštenju.

Europol je u saopštenju izdvojio kao “jeziv” slučaj hapšenja mađarskog bračnog para, koji je, kako se sumnja, šestoro vlastite djece prisiljavao na seks, kao i na prosjačenje na ulicama.

Maloljetnu djecu fizički, psihički i seksualno zlostavljali su vlastiti roditelji, a otac ih je napadao palicama, kaišima i golim rukama. Policajci su otkrili da su djeca zanemarena, nedovoljno hranjena i u lošem zdravstvenom stanju.

Vezavši ih u prostoriji, roditelji su nudili svoju djecu drugim osobama na seks uz plaćanje.

Takođe, istaknut je i slučaj kojeg je otkrila rumunska policija, uhapsivši osumnjičenog za vrbovanje maloljetnih žrtava, prisiljavajući ih na prosjačenje i seksualno iskorištavanje.

Još jedan slučaj privukao je pažnju na drugom kontinentu. Vijetnamske vlasti otkrile su šemu trgovine ljudima koja je uključivala kineskog prevodioca koji je radio za kompaniju u Laosu.

Osumnjičeni je namamio 14 vijetnamskih pojedinaca obećanjima o poslovima s visokim primanjima u inostranstvu, samo kako bi ih prisilio na stvaranje lažnih internetskih računa za finansijske prevare. Žrtve su radile dvanaestosatno radno vrijeme, produženo i na 14 sati.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare