27. Septembra 2024.

Helez odriješio državnu kesu

Umjesto novog oružja, Ministarstvo odbrane kupuje 16 novih automobila za milion KM!

Za tu namjenu je raspisan tender, a kako je navedeno u dokumentaciji automobili će se koristiti za potrebe Ministarstva odbrane i oružanih snaga BiH.

Nakon što je Vlada FBiH na čelu sa pemijerom Nikšićem odlučila obnoviti vozni park, istim putem krenulo je i Ministarstvo odbrane sa Zukanom Hezelom (SDP) na čelu koje je odliučilo kupiti čak 16 novih automobila u vrijednosti od oko million KM.

Za tu namjenu je raspisan tender, a kako je navedeno u dokumentaciji automobili će se koristiti za potrebe Ministarstva odbrane i oružanih snaga BiH.

Kupovina automobila je podijeljena u četiri LOT-a, a u pitanju je nabavka vrijedna 923.076 KM bez PDV ili 1.080.000 KM sa pripadajućim porezima.

Kako navodi portal Capital, kroz prvi LOT je planirana kupovina jednog automobila u vrijednosti 130.000 KM sa PDV-om, kroz LOT 2 pet automobila za 350.000 KM sa PDV-om, putem LOT-a 3 sedam automobila za 420.000 KM, a kroz LOT 4  planirana je nabavka tri automobila za 180.000 KM sa PDV-om.

Tako će prema tenderskoj dokumentaciji za najskuplje vozilo biti izdvojeno 130.000 KM, a za najjeftinije 60.000 KM.

Kako bi došli do ovog posla zainteresovani ponuđači moraju ispuniti određene uslove.

Jedan od njih je i uspješna realizacija jednog ili više sličnih ugovora u zadnje tri godine, a čija vrijednost pojedinačno ili u zbiru nije manja od  vrijednosti svakog pojedinačnog LOT-a.

Osim toga ponuđač mora biti proizvođač ili generalni zastupnik ili ovlašteni ditributer ponuđenog vozila i mora imati ovlaštene servise u BIH.

Kriterijum za dodjelu posla je najniža cijena, a rok za dostavljanje ponuda je 13. novembar, javlja Capital

Na tender koji je ranije raspisala Vlada Federacije BiH, pobijedila je firma iz Ljubuškog u vlasništvu sive eminenvcije HDZ-a Miroslava Rupčića, koji je tokom rata bio šef finansija HVO.

Slobodna-bosna.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare