Svijet Vijesti

“NATO je izvanredna institucija”

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da je NATO “izvanredna” institucija, nakon kritika francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Makron je u četvrtak izjavio da smatra da je Alijansa u stanju “moždane smrti”.

“Uprkos previranjima poslednjih nedelja, smatram da se NATO pokazao kao izvanredan štit slobode”, rekla je Ursula fon der Lajen u govoru u Berlinu uoči 30. godišnjice pada Berlinskog zida.

Prema njenim rečima, NATO je najjači odbrambeni savez u svetu.

Makron je u intervjuu za britanski nedeljnik Ekonomist izjavio da je NATO u stanju “moždane smrti”, obrazlažući to smanjenim američkim angažovanjem i ponašanjem Turske, članice NATO.

“Ono što mi sada proživljavamo je moždana smrt NATO-a”, rekao je Makron i dodao da treba razjasniti šta su strateški ciljevi NATO, ponovo se zalažući za jačanje evropske odbrane.

Šef američke diplomatije Majk Pompeo koji se takođe nalazi u Nemačkoj, ocenio je da Alijansi preti da postane “zastarela” institucija ako lideri ne poštuju svoje obaveze, posebno finansijske.

SAD su ranije kritikovale članice Alijanse da ne ispunjavaju svoje obaveze, odnosno da treba da izdvajaju dva odsto svog Bruto društvenog proizvoda (BDP). Nemačka za sada izdvaja oko 1,2 odsto.

B92

Slične objave

Na graničnom prelazu u Srbiji uhapšena Margareta Hadžić-Marga nakon što je bježeći iz zatvora pokušala da uđe u Srbiju!

D V

Danas se u svijetu očekuju do sada najveći klimatski protesti

M.

Pala sa 1.500 metara i preživjela

M.

Ostavite komentar