Svijet Vijesti

Orban: Iskupimo se tako što ćemo ubrzati pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom

Čelnici zemalja Višegradske grupe izjavili su da su razočarani u EU zbog slanja negativnog signala Zapadnom Balkanu, ali da se mogu iskupiti ubrzavanjem pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom.

Svi smo razočarani odbijanjem EU da odobri otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban.

  • Pošto nismo započeli pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, važno je ubrzati pregovore sa državama koje su već u tom procesu. Možemo da se iskupimo tako što ćemo pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom maksimalno ubrzati, tako da nema problema sa daljim proširenjem – rekao je Orban, prenela je sinoć MIA.

Premijeri Slovačke i Češke složili su se s Orbanom, rekavši da su takođe razočarani.

  • Tri zemlje EU, od kojih je jedna osnivač, koje su se usprotivile proširenju sa zapadnim Balkanom, izložila su građane regiona riziku – rekao je slovački Peter Pelegrini.
  • Možda oni vide konačnu perspektivu u saradnji sa Rusijom, Turskom, Kinom ili arapskim zemljama. Ovo je bila velika greška, jer vjerujem da je proširenje investicija za EU. Dobra investicija. Ne samo ekonomska, već i bezbjednosna – naveo je Pelegrini.

Premijer Pelegrini upozorio je da će EU možda ponovo zapasti u migrantsku krizu zbog pristupa zapadnom Balkanu.

  • Sve V4 zemlje, uključujući Slovačku, uvijek će biti na strani zemalja Zapadnog Balkana kako bi ih podržale i motivisale da daju sve od sebe da se pridruže evropskim strukturama – naglasio je Pelegrini.

Premijeri učestvuju u Pragu na sastanku Grupe prijatelja kohezije koja okuplja 17 država članica Centralne i Istočne Evrope, s ciljem da obezbijedi dovoljno resursa za kohezijska sredstva u predstojećem višegodišnjem finansijskom okviru EU.

TANJUG

Slične objave

Upozorenje: Moguće grmljavine

M.

Kina u Hongkong poslala vojsku; Raste strah

M.

A šta sad kaže Štrahe?

M.

Ostavite komentar