Region Vijesti

Svedok Jaman: Dao sam Glavašu ideju kako da zataška ubistvo

Nikola Jaman, jedan od ključnih svedoka na suđenju Branimiru Glavašu, rekao je danas pred sudom da je Glavaš bio “alfa i omega” za celi Osjek. Naveo je i da je bio verovao Glavašu i da mu je dao ideju kako da zataška ubistvo Čedomira Vučkovića.

Branimir Glavaš i njegovi suoptuženici od početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubistva osječkih Srba u slučajevima “garaža” i “selotejp”.

U nastavku ponovljenog suđenja, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu svedočio Nikola Jaman koji je potvrdio da je Branimir Glavaš bio glavni zapovednik odbrane grada Osijeka.

Jaman je rekao da je on bio “alfa i omega za cijeli Osijek”, a u tom smislu i zapovednik i njemu i njegovom zameniku Josipu Fehiru, ocu Krunoslava Fehira.

Jaman je svedočio da je verovao u Branimira Glavaša jer je, kaže, bio simbol otpora i odbrane grada, ali da se posle razočarao. Rekao je i da je dao ideju Glavašu kako da zataška ubistvo Čedomira Vučkovića.

Rekao je i kako sada u ponovljenom suđenju govori drugačije, odnosno da je pre lagao, jer je sada bolestan.

“Nemam razloga da sada lažem, moj otac je bio ustaša i šest godina u zatvoru. Mučila me savjest, sada spavam kao beba”, rekao je Jaman.

Čedomira Vučkovića je u avgustu 1991. ubio tada 16-godišnji Fehir, pripadnik takozvane Branimirove osječke “zaštitne čete”, koji je naknadno dobio status zaštićenog svedoka, a u ranijim je suđenjima teretio Glavaša.

RTS

Slične objave

Babiš razgovarao sa Zemanom o povlačenju priznanja Kosova

M.

Mektić: Masovni protesti su jedino rješenje u borbi protiv korupcije

M.

Napad u Kaliforniji: Ubio četiri, ranio dvije osobe

M.

Ostavite komentar