Magazin Zanimljivo

Muškarac pio osam do deset energetskih pića u danu. Rezultat:srčani udar

26-GODIŠNJAK nije ozbiljno shvatio izreku da u svemu da treba biti umjeren. Mladi Španac zavisan o energetskim pićima je osjetio bol u prsima i lijevoj ruci pa se javio u bolnicu.

Prema analizi slučaja objavljenoj u Case Reports in Emergency Medicine, navodi se da su doktori otkrili da su njegov srčani puls, pritisak, kao i razina kiseonika bili u granicama normale. Međutim, pretragama srca su utvrdili da je jedna arterija potpuno blokirana, a pronašli su još neke abnormalnosti. Tada im je mladić otkrio da u danu obično popije osam do deset energetskih napitaka. 

“Pacijent je izjavio da je pio svako energetsko piće koje mu je došlo u ruke”, stoji u analizi. 

Doktori su mu ugradili stent pa ga nakon dva dana pustili na kućnu njegu nakon što je obećao da će prestati pušiti i piti energetska pića. 

Autori studije slučaja smatraju da je prekomjerno ispijanje energetskih pića mogući uzrok krvnog ugruška koji je izazvao srčani udar. Ali, budući da je informacija o energetskim pićima i njihovoj povezanosti sa srčanim udarom mala, preporučuju da njihovo konzumiranje ograničite koliko god je to moguće. Drugim riječima, sve je dozvoljeno, ali umjereno.

Slične objave

Ešton Kučer i Mila Kunis se razvode

J K

Horoskopski znak koji je kralj prevare i ima 1.000 lica

Igor Mudrinić

Poznati glumac iz filma “Karate Kid” preminuo u 59. godini

V.R.

Ostavite komentar