Svijet Vijesti

Egipatska frakcija ID se zaklela na vjernost novom vođi

Egipatska frakcija terorističke organizacije Islamska država, Provincija Sinaj, zaklela se na vernost novom vođi koji je imenovan nakon smrti Al-Bagdadija.

Provincija Sinaj, teroristička organizacija koja je podigla ustanak protiv egipatske države, objavila je slike oko dvadeset boraca koji stoje među drvećem s natpisom u kojem kažu da su se položili vernost Abu Ibrahimu al-Hašimiju al-Kuraišiju, prenosi Rojters.

Kuraiši je u četvrtak imenovan za vođu u audio poruci. U poruci je takođe potvrđena Bagdadijeva smrt, kao i zavetovanje na osvetu SAD.

Američke specijalne snage ubile su Bagdadija u vojnom napadu na severozapadu Sirije.

Islamska država pribegava gerilskim napadima otkako je u martu izgubila poslednji značajan deo teritorije u Siriji, a od Bagdadijeve smrti preuzela je odgovornost za napade u nekoliko zemalja.

Sukob na egipatskom poluostrvu Sinaj eskalirao je nakon što je 2013. godine vojska srušila predsednika Mohameda Mursija iz islamističke Muslimanske braće.

Egipatske kopnene i vazdušne snage pokrenule su veliku ofanzivu fokusiranu na severni Sinaj pocetkom prošle godine. U tom se području nastavljaju vojne operacije i napadi ekstremista, prenosi agencija.

Izvor: Tanjug

Slične objave

Treći dan protesta u Barseloni, lete rolne toalet papira

M.

“Podrška Srbima na neće izostati”

M.

Roditelji: Učiteljica u Kninu tjerala đake da joj čiste cipele

M.

Ostavite komentar