Svijet Vijesti

“Turska ofanziva u Siriji bliži se kraju”

Turska vojna operacija na severoistoku Sirije bliži se kraju, a dalji razvoj događaja zavisi od povlačenja vojnih formacija Kurda, izjavio je Sergej Lavrov.

“Operacija se bliži kraju, sada će sve zavisiti od poštovanja sporazuma, posebno u vezi sa prestankom angažovanja snaga i korišćenjem opreme, i povlačenjem kurdskih vojnih formacija”, rekao je Lavrov, a prenosi TASS.

Putin i Erdogan postigli su ranije dogovor o podeli kontrole nad severoistokom Sirije, koji zahteva povlačenje kurdskih boraca celom dužinom sirijsko-turske granice.

Sporazum daje kurdskim borcima još 150 sati, počevši od sutra popodne, da se povuku sa preostalih područja duž 440 kilometara tursko-sirijske granice.

Prema sporazumu, Turska će zadržati kontrolu nad oblastima u koje je ušla od pokretanja ofanzive na Siriju, preneo je AP.

Sporazum dozvoljava ruskim i sirijskim trupama da kontrolišu ostatak granice.

Putin i Erdogan su se, takođe, dogovorili da njihove trupe vrše zajedničke patrole pograničnog područja.

TASS navodi da je razgovor dvojice predsednika trajao više od šest sati.

Erdogan je rekao da su se Turska i Rusija dogovorile e da će se kurdske snage u Siriji, takozvane Narodne zaštitne jedinice, povući na udaljenost od 30 kilometara od turske granice i napustiti gradove Tel Rifat i Manbidžs.

Putin je rekao da mu je Erdogan detaljno objasnio ciljeve turske vojne operacije uz granicu sa Sirijom.

Ruski predsednik je naglasio da je važno da pripadnici terorističkih organizacija, posebno Islamske države, koje drže kurdske vojne snage, a koji pokušavaju da pobegnu, ne iskoriste akcije turskih vojnih snaga.

Slične objave

Putinova kolumna: SAD arhivirale sporazum

D V

Ukrao česmu iz vrtića, pa izazvao poplavu

M.

Index: Koja je Kolinda prava – ona koja ustašuje ili partizanka?

M.

Ostavite komentar