Region Vijesti

Već je počelo: Makedonija je prva

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev daće ostavku 3. januara 2020, a prevremeni izbori u toj zemlji će biti održani 12. aprila.

Tako su se dogovorili sinoć lideri političkih partija na sastanku kod predsednika države Steva Pendarovskog, a koji je bio zakazan prošlog petka nakon što su evropski lideri odlučili da odlože početak pristupnih pregovora EU sa Skopljem.

Zaev je nakon sastanka izjavio da je njegova stranka Socijaldemokratski savez ponudila da izbori budu održani 22. ili 29. decembra ove godine, ali da se opozicija suprostavila toj ideji jer smatra da tehnickoj vladi nije dovoljno 100 dana.

O tehničkoj vladi, inače, za sada nema detalje, niti ko će biti tehnički premijer, kao ni ministri u resorima unutrašnjih poslova, rada i socijalnih pitanja.

Zaev je na hitne prevremene izbore pozvao juče, nakon što je Evropski savet odložio početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom.

Poziv Zaeva su pozdravili lideri svih političkih subjekata u toj zemlji.

Inače, više evropskih zvaničnika ali i analitičara upozorilo je da bi posledice nedavanja datuma Severnoj Makedoniji i Albaniji mogle imati dalekosežne posledice za ceo region. Scakako se najviše dobijanju datuma nadala Severna Makedonija, koja je čak i promenila ime.

Takođe, ni ostale zemlje kandidati za članstvo EU, među kojima je i Srbija, sa zebnjom su dočekale vest o “odbijanju” Severne Makedonije, a pitanje koje je ostalo da visi u vazduhu – hoće li se EU ikada proširiti na naše prostore.

b92

Slične objave

Velika Britanija: Brine nas da ne bukne slučajni rat

M.

Na sudu zbog protesta u BL

M.

Prva dama Srbije zaplesala sa Kajlom Skotom

V.R.

Ostavite komentar