Republika Srpska / BiH Vijesti

EU za migrantsku krizu dala 44 miliona evra, a problema sve više

Iako je EU od 2007. godine dala 44,8 miliona evra za pomoć u rješavanju ili makar ublažavanju migrantske krize, problema u BiH sve je više, a najviše u Unsko-sanskom kantonu.

  • Do prošle godine iz Evrope je stiglo u BiH više od 10 miliona, a samo tokom prošle godine i ostala 34 miliona evra za skloništa, hranu, vodu, sanitarije, odjeću, psihosocijalnu pomoć – piše današnji sarajevski “Dnevni avaz”.

Navodeći da je situacija na terenu eskalirala, list ističe da nema novca, kao ni dovoljno skloništa, vode i hrane.

U vezi sa spornim milionima posljednjih dana putem medija šalju se otrovne strelice na relaciji Vlada Federacije BiH /FBiH/-Unsko-sanski kanton, podsjeća list.

Prema “Avazu”, Vlada FBiH je početkom jula doznačila četiri miliona KM Vladi Unsko-sanskog kantona za pomoć u rješavanju migrantske krize i ova sredstva su trebala biti preusmjerena Crvenom krstu Bihaća, ali je problem nastao kada je Kanton odlučio da bi novac mogao preusmjeriti za izgradnju policijske stanice u Bužimu.

Nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća Sej Ramić istakao je da se ne mogu pratiti tokovi novca i da su u migrantskoj krizi svi iskorišteni.

  • Neka Vlada zadrži pare u Sarajevu, ali neka i migranti ostanu u Sarajevu – poručio je Ramić.

Slične objave

Predsjedništvo BiH sa Hanom danas u Briselu

M.

Ruski mediji: Optužbe na račun zvaničnika zbog smrti mornara u podmornici

M.

Četvoro mrtvih na putevima u dva dana

M.

Ostavite komentar