Republika Srpska / BiH Vijesti

UN pozvao na zatvaranje kampa za migrante u Vučjaku; Pronađite alternativno rješenje!

Ujedinjene nacije izrazile su zabrinutost nakon prebacivanja migranata i tražilaca azila na područje Vučjaka, apelujući na nadležne bh. institucije da rade na pronalasku alternativnog smještaja.

U zajedničkoj izjavi UN-a u BiH podsjetili su da na lokalitetu Vučjaka postoje veliki bezbjednosni i zdravstveni rizici, a ta lokacije nije u skladu s međunarodnim humanitarnim standardima zbog čega nije adekvatna za smještanje ljudi.

Ovi nedostaci su već istaknuti u zajedničkoj izjavi tima UN-a 14. juna koja je data nakon odluke Gradskog vijeća Grada Bihaća da se dislociraju migranti, uključujući i tražitelje azila, koji borave van prihvatnih centara na područje Vučjaka.

Minirano područje

Specijalni izvjestilac UN-a za ljudska prava migranata Felipe Gonzales Morales istakao je da je ovaj lokalitet apsolutno neprimjeren i nehuman za smještaj ljudskih bića, apelujući na bh. vlasti da rade na obustavljanju prakse prisilnog dovođenja migranata tamo te iznalaženju alternativne lokacije za smještaj.

Tim UN-a u BiH podržao je ovaj izvještaj specijalnog izvjestioca UN-a i pozivao vlasti da odmah zatvore kamp i obezbijede humaniju lokaciju za smještaj migranata.

  • Vlasti su upoznate s činjenicom da je Vučjak lociran u blizini miniranih područja kao i da postoji velika opasnost od požara i eksplozija zbog mogućeg prisustva metana u tlu. Nije opskrbljen električnom energijom, vodom niti medicinskom njegom, te posjeduje veoma mali broj sanitarnih čvorova – podsjećaju iz UN-a u BiH.

Vanredna situacija

Izjava gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da će Grad Bihać i lokalni Crveni krst obustaviti pružanje pomoći migrantima koji su prisilno premješteni na lokalitet Vučjaka je posebno zabrinjavajuća, s obzirom na to da je ta pomoć bila nedovoljna i prije nego što je posljednja grupa migranata tu prebačena.

  • Ako se ova odluka provede, a prebacivanje migranata bude nastavljeno, raste i opasnost od moguće vanredne situacije na lokalitetu Vučjaka – upozoravaju iz UN.

Stoga UN poziva vlasti u BiH da pojačaju napore i pronađu, što je prije moguće, siguran alternativni smještaj koji će biti u skladu sa zakonima i obavezama, humanitarnom praksom i načelima, a sve to uz zagarantovano poštivanje prava migranata, izbjeglica i tražilaca azila.

Humanitarni standardi

Ovo je takođe, upozoravaju, neophodno da bi se smanjio i pritisak na lokalno stanovništvo Unsko-sanskog kantona zbog sve većeg broja migranata, tražilaca azila i izbjeglica.

UN u BiH i partneri spremni su da odmah aktiviraju raspoloživa sredstva da bi pružili podršku vlastima u uspostavljanju novog smještaja u skladu s humanitarnim standardima i/ili povećanju kapaciteta već postojećih mjesta za smještaj.

U saopštenju napominju da je obezbjeđivanje smještaja migrantima u što kraćem vremenskom roku od ključnog značaja, a to uključuje momentalno prebacivanje migranata koji se trenutno nalaze na lokaciji Vučjak.

Dnevni Avaz

Slične objave

Tusk zatražio od EP da izabere Fon der Lajen za šefa EK

M.

Nestao rođak Olivera Ivanovića, sumnja se da je ubijen

M.

Zabrana: Misa u Blajburgu je politički instrumentalizovana

M.

Ostavite komentar