Banja Luka

Vađenje srednjovjekovnog mača iz Vrbasa počinje danas

Muzej Republike Srpske je u saradnji s Ronilačkim klubom “Buk” i Zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, započeo realizaciju projekta “Vrbaški mač u kamenu”.

Vađenje mača iz rijeke biće realizovano danas i sutra, a tim koji će ovaj posao odraditi čine ronilac-biolog Ana Ćurić, ronilac Milan Rodić, arheolog-ronilac Ivana Pandžić, ronilac Boris Trninić, ronilac-snimatelj Darko Vučić i muzejski savjetnik istoričar Janko Vračar.

Riječ je o srednjovijekovnom maču kojeg je u rijeci Vrbas pronašao ronilac “Buka”. Ronioci su nakon ovog pronalska kontaktirali Muzej RS, te je odmah pristupljeno pripremanju stručnog vađenja i planiranju konzervacije i restauracije, kao i izlaganju eksponata.

Pronalazak jednoiporučnog ili bastardnog mača u koritu rijeke Vrbas predstavlja značajno arheološko otkriće jer je na teritoriji grada Banjaluka, u proteklih skoro devedeset godina pronađen samo jedan srednjovjekovni mač i to dosta oštećen, a koji se danas čuva u Zbirci srednjovjekovnog oružja i oklopa.

– Ovakav tip bastardnog mača, koliko se može procijenti na podvodnom snimku i u fotografijama, a na osnovu tipološke analize sječiva, nakrsnice i jabučice mača, korišten je u razdoblju od zadnje četvrtine 13. do prve polovine 15. vijeka. Ovakvi mačevi na našim prostorima su relativno rijetki, zbog čega je njegovo spašavanje i konzervacija od prioritetnog značaja, kako za Muzej, tako i za Banjaluka i Srpsku – poručili su iz Muzeja Republike Srpske.

Temeljno čišćenje i konzervacija biće rađeni neposredno nakon vađenja mača u Muzeju, za šta je nadležan konvervator Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu.

FENA

Slične objave

Brus Li u BiH: Kultni heroj godinama “živi” u selu kod Banjaluke

M.

BESPLATNI KURS NA MANJAČI Naučite kako preživjeti u prirodi

M.

Više nije ograničen broj kućnih ljubimaca u Banjaluci

M.

Ostavite komentar