Svijet Vijesti

Bijela kuća odbacila istragu o opozivu Trampa

Bijela kuća odbacila je u utorak kao neustavnu istragu o opozivu američkog predsjednika Donalda Trampa i poručila da odbija sarađivati u istrazi, koju su demokrati pokrenuli u Zastupničkom domu Kongresa SAD, o kojoj se nije glasalo u tom domu.

Pismo na osam stranica, koje je potpisao advokat Bijele kuće Pet Ćipolone, poslano je predsjednici Zastupničkog doma Kongresa SAD, demokrati Nensi Pelosi te demokratskim predsjednicima odbora za obavještajne službe, spoljne poslove i nadzor.

“Dizajnirali ste i provodili svoju istragu na način koji krši osnovnu pravednost i ustavom propisan postupak”, napisao je branilac Bijele kuće Pet Ćipolone u pismu upućenom Pelosijevoj i predsjednicima tri ključna odbora Doma.

“Predsjednik Tramp ne može dozvoliti svojoj administraciji da u tim okolnostima učestvuje u ovoj istrazi”, dodao je Ćipolone, prenosi USA Today.

Pelosi tvrdi da je istraga o opozivu ustavna i da u ovom trenutku nije potrebno glasanje Zastupničkog doma Kongresa SAD.

Bijela kuća tvrdi da su u sve tri istrage o opozivu u američkoj istoriji – protiv predsjednika Endrju Džonsona, Ričarda Niksona i Bila Klintona, uključeni glasovi Zastupničkog doma te da bi to trebalo poslužiti kao presedan za opoziv predsjednika Donalda Trampa.

Pelosi je rekla u utorak kako će predsjednik Donald Trump “biti odgovoran” nakon što je Bijela kuća saopštila da će odbiti saradnju u istrazi o opozivu koju su demokrati pokrenuli u Zastupničkom domu Kongresa SAD.

“Bijelu kuću treba upozoriti kako će se daljnji napori da se od američkog naroda sakrije istina o predsjednikovoj zloupotrebi vlasti smatrati dodatnim dokazom opstrukcije”,objavila je demokratkinja Pelosi u pisanoj izjavi.

“Gospodine predsjedniče, niste iznad zakona. Bit ćete odgovorni”, rekla je Pelosi u izjavi nakon što je Bijela kuća odbacila kao “neustavnu” istragu o opozivu američkog predsjednika Donalda Trampa i poručila da odbija sarađivati u istrazi, koju su demokrati pokrenuli u Zastupničkom domu Kongresa SAD, o kojoj se nije glasalo u tom domu.

(Agencije)

Slične objave

Han je htio da ostane, ali Ursula ima drugačiji plan

M.

Krah njemačkog farmaceutskog giganta: Otkazi za 4.500 radnika, za sve je kriva tužba…

D V

Danas kiša i do 20 stepeni

M.

Ostavite komentar