Auto-moto Ostalo

Tesla kupuje Hibar, kompaniju za proizvodnju baterija

Tesla želi da sve aspekte proizvodnje električnog automobila stavi pod jedan krov.

S tim ciljem planira da kupi Hibar Systems, kanadsku kompaniju koja se specijalizovala za proizvodnju baterija za električne automobile, ali i za ostale visoko-tehnološke uređaje. Oni su nedavno otvorili i nov proizvodni sistem za sklapanje litijum-jonskih baterija koje se pune veoma brzo.

Za sada još uvek nije poznato kada će se desiti preuzimanje, ali Tesla je na listu svojih kompanija dodao Hibar od 2. oktobra, a Hibar je od 16. septembra „smanjio“ svoj sajt na jednu stranicu na kojoj se nalaze samo kontakt informacije.

Ovo je samo još jedna u nizu kupovina koju je Tesla obavila, ili planira da obavi u narednom periodu. Nedavno su preuzeli Maxwell, kompaniju koja razvija litijum-jonske elektrode nove generacije. Potpisali su i petogodišnji ugovor sa vodećim kanadskim istraživačem Džefom Danom na polju baterija, koji je nedavno objavio istraživanje u kome sugeriše da je moguće napraviti bateriju sa autonomijom od milion milja.

Pročitajte i:  Evropa – vodeće tržište za OLED televizore

Tesla već neko vreme najavljuje in-house proizvodnju baterija, ali sada njihove namere postaju izraženije. Kupovinom Hibar-a, pokušaće da se oslobodi zavisnosti od Panasonic-a i LG Chem-a, od kojih trenutno nabavlja baterije, a obezbediće i punu kontrolu nad njihovom proizvodnjom. To je razumljiv, ali i donekle iznuđen potez, jer za razliku od pre nekoliko godina, kompanija se sada suočava sa sve izraženijom konkurencijom.

Izvor: Engadget

Slične objave

Nije slovna greška: Rusi napravili 100-hiljaditi Renault Kaptur

D V

Premijera do premijere – vodič za sajam automobila u Beogradu

D V

BMW napada Harley-Davidson – Foto

D V

Ostavite komentar