Region Vijesti

“Ovo je važan dan za nas, započeli smo dobar posao”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo što je danas mogao da razgovara sa svim učesnicima današnje trilaterale.

U Beogradu je danas održan trilateralni samit Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, a srpski predsednik Aleksandar Vučić je domaćin predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu i članovima Predsedništva BiH, Željku Komšiću, Miloradu Dodiku i Šefiku Džaferoviću.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo što je danas mogao da razgovara sa svim učesnicima današnje trilaterale.

“Vama poštovani gospodine predsedniče hvala na trudu i razumevanju. Erdogan je posetom pokazao koliko mu je važan region i naš razvoj. Za nas je veliki dan, završili smo papirologiju za auto-put i time ćemo biti spojeni sa BiH. Neću da govorim od kolikog je značaja za trgovinsku razmenu. Svi ovi projekti o kojima govorimo su oni koji povezuju ljude, imali bismo neuporedivo bolju komunikaciju. Spreman sam da uvek razgovaramo, da ne maštamo o tome kako će jedni druge da unište, već kako ćemo zajedno napredovati”, rekao je Vučić i dodao da je uveren da je započet dobar posao.

Predsednik Turske nakon sastanka pozdravio je sve prisutne dodavši da je današnji susret bio izuzetno koristan.

“Imaćemo sastanak u BiH pa onda u Turskoj i mi smo odlučni da nastavimo sa ovim susretima. Oni će zbližiti i ljude i zemlju, a najvažnija poruka sa današnjeg sastanka je to što se razmišlja o celom regionu i problemi koji se moraju rešiti”, rekao je Erdogan.

Turski predsednik je rekao da će izgradnja auto-puta spajati ceo region i omogućiti da ljudi ostaju u svojim zemljama.

Milorad Dodik rekao je da je važno očuvati mir.

“BiH nije u poziciji da brzo rešava nesuglasice unutar zemlje, ali verujemo da ćemo uspeti u tome. Složili smo se da sastanak trilaterale sledeće godine bude u Sarajevu, a one tamo u Turskoj”, rekao je Dodik.

Šefik Džaferović istakao je da je potrebno voditi dijalog i intenzivnija saradnja između institucija BiH i Srbije.

“Projekat auto-puta čija će izgradnja početi danas veoma važan projekat za ceo ovaj region”, rekao je Džaferović.

Željko Komšić naglasio je da je razgovarano o izgradnji auto-puta, mogućnostima finansiranja, kao i načinu izvođenja radova.

“Nadam se da će se ovi naši susreti nastaviti”, rekao je on.

Nakon zajedničkog sastanka, dvojica predsednika, kao i članovi Predsedništv BiH položiće danas i kamen-temeljac za izgradnju auto-puta koji bi trebalo da poveže Srbiju i BiH. U izgradnju auto-puta biće uloženo 250 miliona evra.

(Kurir)

Slične objave

Doboj: Puškom na djecu jer mu je smetala galama

M.

U Banjaluci izgorio “golf”

M.

Opet Haradinaj na Tviteru objašnjava akcije ROSU

M.

Ostavite komentar