Magazin Zanimljivo

Kralj odlučio: Petero švedskih prinčeva i princeza ostalo bez novca iz budžeta

ŠVEDSKI kralj Carl Gustaf smanjio je broj članova porodice koji će primati novac iz sredstava dobijenih od poreznih obveznika odlukom o ukidanju statusa kraljevskog visočanstva za petero svojih unuka.

Naime, kraljevi će unuci zadržati titule princa ili princeze, odnosno vojvode ili vojvotkinje, no neće obavljati kraljevske dužnosti

Odluka znači da unuci Carla Gustafa u uzrastu od jedne do pet godina više neće primati godišnji ”džeparac”, apanažu koji se članovima kraljevske porodice isplaćuje iz budžeta.

Ona se ne odnosi na dvoje djece švedske prijestolonasljednice, princeze Victorije, na princezu Estelle i njenog mlađeg brata princa Oscara.

Švedska kraljevska palača objavila je da djeca princeze Madeleine (37) i njezina supruga Chrisa O’Neilla te djeca princa Carla Philipa (40) i princeze Sofije neće moći obavljati službene dužnosti. Riječ je o princezi Leonori (5), princu Nicolasu (4) i princezi Adrienne (1), kao i princu Alexanderu (3) i princu Gabrielu (2).

Roditelji petero djece isključene iz kraljevskih dužnosti, princ Carl Philip i njegova supruga princeza Sofia, kao i princeza Madeleine i njezin suprug Christopher O’Neill, na društvenim su mrežama pozdravili kraljevu odluku.

Princeza Madeleine na Instagramu je napisala kako ovakva promjena “djeci pruža priliku da svoje živote oblikuju kao privatne osobe”. Njezin brat, princ Carl Philip, na istoj je društvenoj mreži napisao da njegova djeca sada imaju mogućnost “slobodnijeg izbora u životu”.

Madeleine trenutno živi u Miamiju i radi za Svjetsku zadrugu za očuvanje djetinjstva koju je osnovala njezina majka, kraljica Silvia, a princ Carl Philip i njegova supruga Sofia nastaviće s radom u svojoj humanitarnoj organizaciji.

Švedska kraljevska porodica je godine 1980. prva izmijenila pravila o nasljeđivanju u skladu s kojima je nasljednik trona prvorođeno dijete, bez obzira na pol.

Slične objave

Znate li zašto se narandže uvijek prodaju u crvenim mrežicama?

J K

Prodaje se ranč “Neverland” Majkla Džeksona

V.R.

Otkrivena crna rupa čak 40 milijardi puta teža od Sunca

V.R.

Ostavite komentar