Region Vijesti

EU: Takse na srpsku robu moraju da odu

Evropska unija poziva na brzo formiranje vlasti nakon kosovskih izbora i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i na ukidanje taksi na srpsku robu.

“Pozicije EU se nisu promenile, takse moraju da odu”, poručila je portparolka EU Maja Kocijančić.

Ona je tako odgovorila albanskim novinarima u Briselu koji su naveli da su se lideri stranaka koje su pobijedile na nedjeljnim izborima na Kosovu prethodno zalagali “ne za potpuno ukidanje taksi već za reciprocitet sa Srbijom”.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini i komesar za pristupne pregovore Johanes Han u zajedničkom saopštenju naveli su da nakon “mirnih i uredno sprovedenih” prijevremenih izbora na Kosovu, EU očekuje formiranje nove vlade čim se odgovarajuće procedure završe.

“To je neophodno kako bi Kosovo moglo brzo da nastavi posao na reformama u cilju podrške ekonomskom i socijalnom razvoju, kao i vladavini prava, ali i da nastavi primjenu Sporazuma EU-Kosovo o stabilizaciji i pridruživanju i nastavi dijalog s Beogradom kome posreduje EU”, naveli su Mogerinijeva i Han.

Oni su izrazili očekivanje da će svi politički akteri ostati posvećeni ovim procesima koji su “ključni za budućnost Kosova”, njegov put ka EU, kao i za boljitak građana Kosova i cijelog regiona.

U Evropskoj komsiji navode i da je Evropska posmatračka misija ocijenila da su izbori na Kosovu bili transparentni i dobro sprovedeni.

“Izborna kampanja se sprovodila u živom i konkurentnm okruženju na većem dijelu Kosova, ali bilo je i zastrašivanja u sredinama gdje žive kosovski Srbi. Sve utvrđene nepravilnosti, vlasti treba da riješe”, navodi se u saopštenju Federike Mogerini i Johanese Hana.

TANJUG

Slične objave

Silovao dječaka: 7 godina robije

M.

Snažan zemljotres pogodio japansko ostrvo Honšu

D V

EK: Pet država EU preuzima migrante sa broda Open Arms

M.

Ostavite komentar